Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag skulle bli så oerhört star struck och nervös”

Publicerad: 14 januari 2012, 21:45

Jessika Gedin tar över Babel.

Foto: Stina Gullander/SVT.

Förläggare, radiopratare och kritiker. Jessika Gedin kan tillskrivas många titlar. Snart även programledare, när hon tar över stafettpinnen efter Daniel Sjölin för SVT:s litteraturprogram Babel. En tungt uppdrag, som hon aldrig tvekade att tacka ja till.


Ämnen i artikeln:

BabelJessika Gedin

Efter tio år som frilansare tar förläggaren och radioprataren Jessika Gedin sig an ett fast jobb. Hemskt kul, säger hon, även om programledaruppdraget är nytt.

– Jag har aldrig tidigare lett ett program, så det blir en första. Däremot har jag ju jobbat med litteratur ur alla möjliga aspekter under de senaste tjugo åren, så där känner jag mig desto mer hemma.

Och det första programmet sänds inte förrän i mars, så Jessika Gedin har i alla fall tid att öva.

– Kanske får jag ställa mig framför spegeln med en hårborste, som när man var liten? Skämt åsido har jag som kulturarbetare övat ändå, genom alla de författarsamtal jag har hållit i. Även där handlar det om att få den man intervjuar att känna sig bekväm nog att vilja prata. Den största utmaningen för mig blir nog att inte prata så förbaskat mycket själv.

Uppdraget att ta över Babel efter en omtyckt och etablerad programledare, tar hon med ro.

– Daniel är ju Daniel och jag är ju jag. Vi kommer så klart att jämföras och jag kommer att bli vikarien som man kastar kautschuk på. Babel har ju gått i flera år, så självklart kommer jag att bli synad i alla vinklar. Det förstår ju jag, som är kritiker, i allra högsta grad.

Det spånades vitt och brett under hösten vem som skulle ta över ledartröjan för Babel. Att det skulle bli Jessika Gedin blev klart i december men redan i början av hösten var bollen i rullning.

– De ringde mig och frågade om jag ville komma och testa, och det ville jag så klart. Jag fick göra ett miniprogram med lite avor och påor, samt en intervju. Därefter var det klart.

Vart vill du styra programmet?
– Jag har ju mina egna tankar och idéer, men det är ju sådant som kommer att växa fram. Jag misstänker att det första programmet inte kommer att vara facit för hur resten av säsongen kommer att se ut.

Babel har i ”finkulturkretsar” stundom hånats för att vara tramsigt och banalt. Hur ser du på det?
– Jag tycker att alla litteraturprogram behövs. Det är klart att man ska titta på kritiskt på det som sänds och att man kan önska fler sorters litteraturprogram. Men, med tanke på hur fruktansvärt ont det är med redig litteraturbevakning i tv, tycker jag att vi ska värna om de som finns.

– Ett program kan ju självklart inte göra allt och man ska heller inte glömma att litteraturen idag finns på betydligt fler platser än vad den gjorde förr. Det ska man vara försiktigt att fnysa om. Jag tycket istället att man ska vara öppen och ha sin egen ingång till den, även om det finns olika nivåer. Man ska heller inte glömma bort radion. Det går en hel massa litteraturprogram där, som är jättebra.

Jessika Gedin är själv omtyckt radiopratare i P1-prorgammet Spanarna.

Vilken spaning gör du på förlags- och litteraturbranschen?
– De är väldigt bra på att spana på sig själva. Men den senaste tidens litteraturdebatt har handlat mycket om förläggarens ansvar och om författarens ansvar. Det är superintressant, även om jag inte tror att det finns något säkert svar på den frågan. Det handlar om skillnaden mellan verk och verklighet. Det ämnet är jag nu nästan som besatt av och är något som verkligen är i tiden.

Det går igenom konsten, litteraturen och i dokusåporna, tycker hon.

– Man får inte glömma bort Carina Rydberg som startade det hela med ”Den högsta kasten”. Sen kom ju Robinson, som också det väckte enorm debatt. Slussportarna öppnades och efter det går efterfrågan av det personliga igenom även inom journalistiken.

– Det blir inte minst tydligt för de krönikeuppdrag jag har, där redaktörerna efterfrågar en mer personlig vinkel och vill gärna att jag skriver om mina barn. Detsamma gäller dagens politiker, som sitter i var och varannan talkshow-soffa.

Kommer även Babel att bli mer personligt?
– Nej, det är ämne och text som är utgångspunkterna så det kommer inte att bli så mycket händerna på knäna och ”hur känns det”?.

Vilken är drömgästtrion?
– Gitta Sereny, Karin Johannisson och Simon Singh.

Kan det bli verklighet?
– Nja, jag skulle nog inte kunna hantera alla dem i samma rum, utan skulle bli så oerhört star struck och nervös, så det skulle nog inte bli en så bra intervju ändå.

Vad ser du mest framemot med det nya jobbet?
– Otroligt mycket. Men framförallt att få jobba med en redaktion igen. Jag har suttit själv i tio år nu, så det ska bli väldigt stimulerande och roligt att få tillhöra ett sammanhang. Dessutom ser jag fram emot att bara få prata om litteratur. Det är ju så himla kul.

Amina Djemili

Ämnen i artikeln:

BabelJessika Gedin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.