Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag spelade Risk mot Marilyn Manson och förlorade”

Publicerad: 13 april 2012, 14:54

Lars Beckung.

Foto: Kanal 5.

I veckan meddelade Lars Beckung att han slutar som programdirektör på Kanal 5. För Resume.se berättar han om varför han väljer att lämna kanalen, tiden på MTV och sin syn på Filip & Fredrik.


Ämnen i artikeln:

MTVJonas SjögrenDan PanasMadonnaKanal 5Lars Beckung

Lars Beckung lärde sig redan i unga år att pröva vart vingarna bär.   Han gav sig som 17-åring iväg till Kentucky i USA för att göra ett år  som high-school-student:
– Det är egentligen läskigt nu när man  har egna barn om de skulle göra samma sak med tanke på hur mycket bus  man hittade på. Men det var en nyttig erfarenhet och jag lärde mig både  engelska och att ta hand om mig själv, säger Lars Beckung.

Väl hemma igen gav han sig efter att par år i Sverige iväg till London.

Allt  började egentligen med att han deltog i en programledaruttagning där  Henrik Schyffert och Davina McCall, som idag är en känd programledare i  England, satt i juryn.

Uttagningen livesändes från Berns i Stockholm och  Lars Beckung tog sig till final, men vann inte. Han är dock inte en  person som ger sig i första taget, utan han skickade ett brev till MTV  där han bönade och bad om en praktikplats.

Han möttes med kalla handen samt beskedet att tusentals vill samma sak.

Lars Beckung valde då att flytta till London på vinst och förlust och parkerade sig i MTV:s reception i hela två veckor:
–  Hon jag skulle prata med var lungsjuk, men jag väntade tills hon kom  tillbaka och då gav de upp och gav mig chansen. Så på den vägen är det,  säger han.

36-årige Lars Beckung växte upp i Partille – en kranskommun till Göteborg.

Han kände redan i unga år att han ville ge sig in på den journalistiska banan.

Han  valde att bege sig till Sundsvall för att läsa en medietekniklinje, men  valde att hoppa av den 4-åriga linjen efter endast 1 år:
– Det  var en tvärvetenskaplig utbildning i Internets barndom. Jag insåg att  det var alldeles för mycket avancerad matte – bland annat 15 poängs  flervariabel algebra. Jag hade visserligen roligt under tiden där, men  var mer intresserad av att hålla på med studentradio än algebra, säger  Lars Beckung.

Han rensade källaren häromdagen och fick syn på algebra-tentan, som han ändå hade klarat:
– Jag förstår ingenting av det här idag. Så det känns verkligen som att jag gjorde rätt val i livet, säger Lars Beckung.

När  han väl fått praktikplats hos MTV arbetade han med alltifrån att vara  springpojke till att researcha och hoppa in som bildproducent.  Det ena  ledde till det andra och 1998 fick han chansen att hoppa in som så  kallad Videojockey, VJ:
– Att jobba på MTV på 1990-talet kanske  inte är så superkopplat till journalistyrket, men det var en stor  London-kanal vid den tiden. Jag hade också ett stort bekräftelsebehov  och gillade att både synas och prata, säger Lars Beckung.

Han var också och är alltjämt mycket musikintresserad.

Lars  Beckung har spelat i alltifrån orkestrar till rockband och läser hela  tiden om olika musiker och band. Och han fick lite av sin dröm uppfylld i  och med rollen som VJ.

Han mötte mängder av kända artister och band och gjorde tusentals intervjuer.

Vad hade du för intervjuknep?
–  Jag gjorde väldigt mycket research innan, men insåg också nackdelarna  med det. Så jag efter ett tag lärde jag mig att ställa dumma frågor för  att sedan följa upp med bra följdfrågor, säger Lars Beckung.

Han  berättar att han har många vänner kvar från London-tiden, men att livet  som VJ på MTV inte handlade om att hänga på massa glassiga fester med  stjärnorna, utan att det mest blev sunkiga pubar.

Han kommer dock  ihåg ett tillfälle då han satt på ett hotell i Köpenhamn och spelade ett  parti Risk med skräckrockaren Marilyn Manson och hans band, vilka var  på starkt uppåtgående redan på den tiden:
– Det var inte så  blodigt även om det rör sig om ett krigsspel, men Marilyn Manson är  superintelligent så var det ingen lätt match precis. Hans gitarrist vann  dock till slut, säger Lars Beckung.

Han kommer också ihåg en  vecka utöver det vanliga då han som programledare för MTV Music Awards  fick hänga med både Madonna och U2.

Han accepterade sedan ett erbjudande om att dra igång MTV:s svenska kontor 2001:
–  Det var kanske lite lustigt att vi pratade engelska, men faktum var att  vi sände för Norden, Östereuropa, Holland och Belgien, säger Lars  Beckung.

Han höll på med detta fram till år 2005 då han valde att  sluta som tillförordnad programchef för MTV för att i stället starta en  frilansverksamhet.

Han arbetade bland annat som Creative  Director på halvtid för MTV, medan han regisserade reklamfilmer den  övriga tiden.

Han var även exekutiv producent på Eyeworks och  producerade bland annat Faddergalan, Grammisgalan och  Postkodsmiljonären.

Lars Beckung arbetade som frilans i två år innan han fick syn på ett erbjudande om ett jobb som lokalproduktionschef på Kanal 5:
–  Jag kände också den dåvarande programdirektören Johan Wessman sedan  tidigare så det kändes som ett enkelt val. Det är verkligen inget jag  har ångrat, utan mina fem år på Kanal 5 är nog bland de roligaste jag  har haft i mitt yrkesliv, säger Lars Beckung.

Säger du inte bara det för att smöra för Kanal 5 i och med att man vill göra en bra exit?
–  Så kan det kanske låta, men det har verkligen varit en fantastisk tid.  Jag har lärt mig oerhört mycket och Kanal 5 har duktiga personer inom  alla avdelningar.

Han jobbade ett halvår tillsammans med Johan Wessman innan han själv fick chansen att bli programdirektör.

Hur kom ni egentligen på det här med Roligare TV?
–  Begreppet sattes tidigt på 2000-talet så det var långt före min tid.  Men ambitionen var att bredda tittandet. Kanal 5 hade mycket lojala  tittare, men när man säljer tittarkontakter är det ju också viktigt att  kunna visa på en hög räckvidd, säger Lars Beckung.

Han berättar  också hur Kanal 5 var tidigt ute med att satsa på program på söndagar  och nämner bland annat Wipeout och Vem kan slå Filip & Fredrik.

Var du arkitekten bakom söndagssatsningen?
–  Det var frukten av ett samarbete med vår planeringsavdelning, säger Lars Beckung.

Hur mycket är det egentligen Filip & Fredrik som kommer upp med programidéerna?
–  Vi får naturligtvis inspiration från internationella format, men de har  helt klart ett eget driv att utveckla bra idéer. Kanal 5 tror på att ge  kreatörer högt i tak, säger Lars Beckung.

Långt tillbaka fick  Filip och Fredrik hård kritik för TV4-programmet Ursäkta röran vi bygger  om. Programmet stoppades. Går de för långt ibland?
– Jag tror  ingen skulle ha reagerat på programmet idag, utan de var bara tidigt  ute. Så jag tycker inte att programmet var något misslyckande och Filip  & Fredrik har ju gett mycket på Roligare tv-kontot och förstärkt  varumärket, säger Lars Beckung.

Varför tror du att duon har blivit en sådan symbol för Kanal 5?
– De har hela tiden förnyat sig och gjort roliga program, säger Lars Beckung.

När tycker du att ni går för långt. Ett av silikonbrösten sprack ju för en av deltagarna i Djungelns Drottning?
–  Jag tycker ändå att det var ganska oskyldigt, men vi kan konstatera att  programmet inte har varit någon tittarframgång. Däremot har ju själva  händelsen med gyttjebrottningen fått spridning till the Sun och även  kinesiska medier, vilket är helt galet, säger Lars Beckung.

Ni har ju en ganska driven presschef i form av Dan Panas hur är det att jobba med honom?
–  Han är ett orakel i och med att han har varit journalist tidigare så  han har verkligen fått upp våra pressiffror. Han har också en  fruktansvärd energi. Man kan lika gärna få ett långt sms från honom två  på natten som klockan två mitt på dagen, säger Lars Beckung.

Hur kommer det sig att du nu väljer att lämna något som har varit de mest spännande yrkesåren i ditt liv?

–  Vi har åstadkommit en hel del under de här fem åren och jag tror att  jag bland annat har haft en positiv inverkan på lagarbetet. Jag är  ganska lyhörd för olika människors åsikter. Men det känns ändå som rätt  tid att göra något annat, säger Lars Beckung.

Han berättar att han i rollen som programchef för Kanal 5 framförallt har gått på sin magkänsla:
–  Magkänslan är ju ändå summan av ens samlade erfarenheter, men sedan  måste man naturligtvis ha bra beslutsunderlag för att kunna fatta rätt  beslut, säger Lars Beckung.

Han berättar att han naturligtvis kan  få kritik om han fattar fel beslut kring vilket program som man tror ska  slå, men det är inte så att Kanal 5:s vd Jonas Sjögren kommer in och  skäller precis:
– Han är tydlig med vilka förväntningar och krav  han har, men det handlar mest om att man snarare slår hål på sig själv  då något ger fel, säger Lars Beckung.

Ibland talas det om att man ger folk en hårtork. Det vill säga skäller ut dem efter noter. Brukar du göra det?
– Jag är precis som vår vd inte särskilt skrikig av mig, säger Lars Beckung.

Han har ingen aning om vad han ska göra härnäst och han känner sig heller inte särskilt pressad att komma på det snabbt:
–  Jag tänker inte sätta mig ner och skriva någon roman precis, utan jag  tänker brett och det sker mycket inom det digitala området. Jag är  ganska säker på att jag hamnar inom rörlig bild på det ena eller andra  sättet. Så det lär bli någon bransch som Resumé täcker, säger Lars  Beckung.

Om Lars Beckung:
Ålder: 36 år
Familj: Fru, två barn
Bor: Enskede
Utbildning: 4-årig Medietekniklinje i Sundsvall (hoppade av efter ett år).
Karriär: MTV VJ med mera, exekutiv producent Eyework och programdirektör Kanal 5.
Fritidsintressen: Musik och löpning (går dock ej att springa till musik om den inte går i 180 Bpm).
Person som du ser upp till: Peter Myhrman.
Dold talang: Trombron.
På nattduksbordet: iPhone.
Fem viktiga personer i ditt nätverk: De talangfulla bröderna Joakim och Adam Berg, Cam Levin, Mor och Far.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.