Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Jag tror inte på generella förbud"

Publicerad: 17 september 2009, 07:51

Expressens Thomas Mattsson tänker inte införa något generellt stopp mot annonsering från vissa partier, skriver han på sin blogg.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tänker inte följa Aftonbladets Jan Helins beslut att stoppa annonser från SD i egna tidningen.

Hans beslut grundar sig bland annat på hur medierna tidigare behandlat mindre partier. Tidigare försök att marginalisera småpartier har snarare inneburit bilden av etablissemangets förtryck har förstärkts.

Bättre att låta småpartierna komma till tals och visa upp eventuella brister efter sedvanlig journalistisk granskning, resonerar Thomas Mattsson.

Att utfärda förbud ligger inte i utgivarskapets uppdrag, betonar han.

Han skriver bland annat på sin blogg:

”Jag tycker att annonserna bör prövas individuellt. Om de faller inom ramen för Tryckfrihetsförordningen och inte är anstötande eller kränkande, då bör den principiella inställningen vara att publicera. Expressen är en liberal tidning, vi tror på det fria ordet, på kraften i debatten, på demokratiska samtal.
Jag tror därför inte på generella förbud. En Sd-annons om att all kriminalitet utförs av invandrare skulle stoppas, men en Sd-annons om att barnbidraget borde höjas med 75 kronor skulle tas in. Och så vidare. Detta var två ytterlighetsexempel, men de visar på spännvidden i frågeställningar. Generella publiceringsförbud är inte förenligt med det publicistiska uppdraget, anser jag.”

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.