Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Jag tror vi kan rädda hösten"

Publicerad: 20 april 2011, 05:05

MTG:s programchef Iréne Lindblad har fått extra pengar av koncernledningen för att stoppa tittarflykten från TV3. Nu kastar hon in hockey-VM och Champions League för att få upp siffrorna. Under tiden analyserar TV3-led­ningen vad som gått snett.


truefalse

Irene Lindblad. Foto: Sören Andersson.

Vi har skrivit om TV3:s tittarkris, hur orättvisa har vi varit?
– Inte så orättvisa. ”Kris” är ett uppblåst ord, men TV3 har det tufft den här säsongen. Kom ihåg att vårt mediehus har gått bra 16 kvartal i rad. Klart att konkurrenterna inte kan sitta och bara titta på. Då kommer någon annan och drar på, man växeldrar ju lite. Sexan, Åttan och Tian går bra, men det är inget att sticka under stol med att TV3 har problem och styrkan med en bred portfölj är att någon ska kunna gå lite sämre ibland.

Varför går just TV3 dåligt?
– Det senaste året har det skett förändringar på tv-marknaden. Konkurrenterna satsar mycket mer och startar säsongerna tidigare, det finns fler kanaler och SVT:s kommersialisering är ännu en bidragande orsak. Plötsligt slåss vi om samma slottar och om samma format, typ ”Ung och bortskämd”. SVT programmerar kommersiellt, till exempel genom att vänta med ”Mästarnas mästare” tills Solsidan har gått.

Vad gör ni åt det då?
– Vi är MTG, klart att vi inte kommer att sitta med armarna i kors och konstatera att ”oj då, det gick inte så bra”.
– Kortsiktigt har vi gjort lite förändringar, vi har gjort tablåjusteringar som ändå har gett lite grann. Vi lägger in hockey-VM i både TV3 och TV3 HD, lägger in semifinal och final av Champions League och lägger fotbollslandslagets båda kvalmatcher i Trean. Och till hösten investerar vi så klart.

Hur långa ledtider är det för att stärka upp en tablå?
– Jag tror absolut att vi kan rädda hösten. Vi försöker rädda­ våren också, men med facit i hand kan vi konstatera att vi kom i gång försent.

Det funkar alltså inte längre med säsongsstart i mars?
– Det funkade så länge alla gjorde så. Om någon sticker i väg och är elva veckor före blir det tuffare för oss andra.

Är du förvånad över att Eva Hamilton använder SVT:s stora programbudget till att rycka ifrån er andra?
– Jag är nog lite förvånad. När jag ser vissa av SVT:s program kan jag undra om det är deras uppdrag.

Till exempel?
– ”Minuten”, ”Ung och bortskämd” eller ”Huset fullt av hundar”. Klart att de ska ha stora program också, men i SVT-andan.

Menar du att de här tre hamnar utanför SVT-andan?
– Ja, jag tycker att de gör det. Det är ändå licensbetalarnas pengar.

Träffar du SVT:s programdirektör Ann Wegelius ofta?
– Nej, men vi sitter i Kristallens styrelse tillsammans. Jag tycker hon är fruktansvärt kompetent och duktig.

Åter till era bekymmer, vad innebär insikten om längre säsonger för hösttablån?
– Det innebär att vi har fått okej från koncernen att stoppa in mer pengar och det kommer att se annorlunda ut i höst.

Och ni tjänar trots allt bra med pengar ...
– Absolut. Som mediehus går det fruktansvärt bra, problemet är TV3. Åren 2006–2008 var TV6 den snabbast växande ­kanalen, 2008–2010 var det TV8 och i höstas TV10.

Hur mycket mer pengar har du fått?
– Det kan jag så klart inte svara på.

Tillräckligt?
– Ja, det tror jag. Vi har fått det vi har begärt.

Vilka av dagens program är du särskilt nöjd med?
– Jag är särskilt stolt över de gamla trotjänarna ”Lyxfällan” och ”Efterlyst” som levererar fortsatt bra. Jag väldigt, väldigt stolt över ”Världens bästa ­hotell” och det är sorgligt att inte fler hittar till det. Jag ser fram mot ”Det blir bättre” som började i söndags. I Cannes ­visades en promo och mannen bredvid mig blev så rörd att han grät. Då blev jag glad.

Vilka program har inte fungerat som du hoppats, värsta flopparna alltså?
– ”Bachelorette” gick upp på det ni kallade supersöndagen. En väldigt bra produktion, men den fick stryk. Med facit i hand skulle vi kanske inte ha lagt den mot SVT:s ”Mästarnas mästare”, men där hade ju både SVT och TV4 tidigare sport.

Man ska inte mucka med Ingemar Stenmark alltså?
– Vi har ju tidigare haft med honom i ”Superstars” så jag har sett honom på nära håll. Nej, man ska inte mucka med Ingemar Stenmark. ”Pluras kök” är jag stolt över, lite konstigt att det inte drar mera.

”101 sätt att åka ur en gameshow” då?
– Det visste vi att fredagen var en svintuff slot, men någonn gång måste man sätta foten i helgdörren. Visst låga ratings, men ändå dubbelt så mycket som vi hade på den slotten tidigare. Någon gång måste vi börja ta oss in på helgerna.

Slutsatser av detta?
– Vi är mitt inne i ett stort analysarbete av vad som har gått fel, vilka program vi har köpt, hur vi har lagt dem och hur vi marknadsför oss.

Hittade du något i Cannes för framtiden?
– Cannes kändes lite avvaktande i år. Där fanns inga
jätteformat som alla slogs om. Det fanns några intressanta saker, men inget vi köpte på plats.

Och snart går TV6 om TV3?
– Nej. Trean ska vara moderskeppet och det har vi fullt fokus på. Vi tänker inte låta den bli en liten nischkanal. Sedan har vi satsat på de andra kanalerna och lyckats bra. TV8 ska ta de lite äldre, TV6 ska locka 15–34, TV3 15–49 och TV10 de lite äldre männen. Min vision är att det ska finnas något bra i min portfölj oavsett hur gammal du är. Vi vill på sikt bli det största mediehuset.

Iréne Svea Viktoria Lindblad

Ålder: 38
Inkomst år 2009: 540 000 (+435 000 i kapital­inkomst)
Familj: Sambo och treårig son
Bor: Lägenhet på Södermalm
Fritid: Hyr lantställe och odlar blommor, läser och ser massvis på tv

CV i korthet

Äkta stockholmare, född 1972 i Huddinge, bor på Söder. Ville som liten bli sjörövare, brandman eller journa­list, men jobbade några år efter gymnasiet i skivbranschen. Pluggade kulturvetarlinjen på universite­tet och fick jobb på produktions­bolaget Wegelius TV. Frilansade på en rad produktionsbolag, Jarowskij, Mastiff, Kajak, Baluba. Jobbade några år med bistånds-tv åt Plan Sverige. År 2006 rekryterades hon av förre programchefen Anders Knave till MTG som programkoordinator. För ett år sedan blev hon programchef när Anders Knave slutade.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.