Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jag tycker man ska vara försiktig med hen”

Publicerad: 27 mars 2013, 18:40

Lars Grimlund nyttjade "hen" på sportsidorna tisdagens DN

Dagens Nyheters eventuella policy för användandet av "hen" i nyhetstexter var föremål för debatt i höstas. I tisdags passade DN:s mångårige sportreporter Lars Grimlund på att benämna Malmös tränare Rikard Norling med det könsneutrala pronomen i en text om upptaktsträffen inför Allsvenskan i fotboll. – Det passade i kontexten, säger Lars Grimlund.


I september förra året rapporterade Dagens Media om hur DN:s dåvarande redaktionschef Åsa Tillbergs i ett mail till tidningens journalister konstaterade att tidningen inte skulle nyttja "hen" istället för "han" eller "hon" i nyhetstexter eftersom det kunde uppfattas som ett "queerpolitiskt ställningstagande".

Den eventuella policyn vållade en kort men intensiv diskussion.

I tisdags skrev DN:s rutinerade sportreporter Lars Grimlund en nyhetstext om den årliga upptaktsträffen inför Allsvenskan i fotboll. När det tidigare läroverket Norra Latin var platsen där de allsvenska tränarna samlades bestämde sig sportreportern för att likna tränarna vid arketyper från skolvärlden.

Eftersom Malmö FF:s tränare Rikard Norling själv använde aforismen "primörer" för klubbens talanger bestämde sig Lars Grimlund för att likna honom vid en "mattant". Han passade också på att använda "hen".

"Rikard Norling är mattanten som inte bara älskar mat, hen gillar att kramas också", skrev Lars Grimlund i tisdagens DN.

– Det var lite för att knorra till det. I det här fallet skrev jag mellan "mattant" och Rikard Norling, två olika genus. Då passade det bra att använda "hen". Jag gillar inte "hen" egentligen. Jag tycker inte att man ska hålla på med det för mycket.

Så det var ingen markering från din sida?
– Nej, absolut inte. Man ska vara försiktig med att använda "hen". I regel är jag tveksam till ordet. Jag vill veta i fall jag läser om en man eller kvinna. Jag tycker at det betyder någonting. När man använder ordet ska det verkligen vara nödvändigt i den här kontexten passar det bra.

Lars Grimlund understryker att texten ligger i gränslandet mellan kåseri och nyhetstext i klassisk sportgenreanda.

– Jag hade ingen speciell tanke med att kuppa in ordet "hen". Tanken från början var att skriva texten med en ledigare penna. En traditionell upptaktsträff i sig är inte särskilt rolig. Skolmiljön gjorde att liknelserna föll sig ganska naturligt.

Fick du blodad tand på av att använda "hen"?
– Nej, det kommer jag nog att akta mig för om jag inte hittar ett jättebra tillfälle. Jag har inte det i huvudet, men i den här kontexten så funkade det.

Sportjournalistiken beskylls emellanåt för att präglas av en mansdominerad idévärld. Kan tillämpningen av "hen" göra större skillnad på sportsidorna än i andra avdelningar?
– Det är möjligt att det är extra ovanligt med "hen" i sporten. Men på DN ska vi nog vara försiktiga med att använda "hän" alltför generöst.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.