Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jämför moderater med Hitlers hantlangare”

Publicerad: 19 mars 2014, 08:19

Thomas Mattsson.

Foto: Jonas Eltes.

Nu kommenterar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson det faktum att JK inleder en förundersökning mot tidningens uthängning av näthatare på sajter som Avpixlat. – Det handlar om en man som när han sprider sin främlingsfientlighet mot muslimer också kallar Fredrik Reinfeldt för "psykopat" och jämför moderater med "Hitlers hantlangare", säger Thomas Mattsson till Resumé.


Ämnen i artikeln:

AvpixlatFria TiderThomas MattssonExpressen

Enligt Nyhetsbyrån Siren inleder Justitiekanslern, JK, en förundersökning om brott mot tystnadsplikt med anledning av Expressens artiklar i december förra året om personer som kommenterade på bland annat sajten Avpixlat.

"Eftersom Expressen i en artikel pekade ut en specifik användare som flitig kommentator både på hatsajter och i kommentarsfälten hos etablerade medier, och då användaren lämnat kommentarer på www.expressen.se, kan det vara fråga om brott mot tystnadsplikten. Anmälaren stod under anonymitetsskydd när han lämnade kommentarerna på Expressens sajt, och Expressen har genom publiceringen röjt anmälaren som uppgiftslämnare till tidningen", resonerar JK.

Thomas Mattsson
kommenterar fallet:

– Jag vet inget mer om detta än vad jag läst i media, bara att det handlar om en man som när han sprider sin främlingsfientlighet mot muslimer också kallar Fredrik Reinfeldt för "psykopat" och jämför moderater med "Hitlers hantlangare"... En sådan näthatares påståenden vill man nog kontrollera innan man tar dem för goda, och det kommer vi förstås att göra i samarbete med JK, säger Thomas Mattsson till Resumé och fortsätter.

– Våra prisbelönta reportrar David Baas och Christian Holmén gjorde en relevant granskning av hatsajterna, och den här mannen har därefter anmält Expressen till alla möjliga instanser. Han har anklagat asylsökande för att vara "bedragare" och yrat om muslimer, och om man skriver om "rödgröna vänsterextremister" och "quislingjournalister" så vill man förstås också ifrågasätta den undersökande journalistik som avslöjat honom.

Thomas Mattsson ser ett värde i Expressens publicering.

– Våra medarbetare och advokater får titta på detta, jag vet för lite för att kunna kommentera själva sakfrågan, men det var en samhällsviktig journalistik att blottlägga de mest tongivande i att sprida främlingsfientlighet.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.