Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jan Friedman i öppet brev till Alice Bah Kuhnke: Du kan hjälpa Mittmedia

Publicerad: 22 augusti 2016, 08:57

Jan Friedman och Alice Bah Kuhnke.

Foto: Pressbild/Mittmedia och Andreas Elgstrand

Kulturministern uttryckte i förra veckan stor oro över mediekoncernens framtid. Nu replikerar Mittmedias styrelseordförande med uppmaningar i fyra punkter.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkeJan FriedmanMittmedia

Efter avslöjandet i DN om att lokaltidningskoncernen Mittmedia kan komma att göra sig av med 1 500 tjänster under 2017 lyfte hela mediebranschen på ögonbrynen. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) var en av dem. Hon drabbades av dålig sömn och konstaterade återigen att medier i stort, men inte minst lokalmedier, "står vid kanten av ett stup". Det, menar hon, är dessutom ett hot mot det demokratiska samtalet.

Nu har styrelseordförande Jan Friedman svarat kulturministern med ett öppet brev i DN. Han lyfter problematiken med utlandsägda Facebook och Google som tar en allt större del av intäktskakan och de överlag minskande marginalerna i de lokala mediebolagen. Det följt av en presentation av hur Mittmedia försöker lösa affären med "digitala spetstjänster" och "effektivisering" av produktion och utgivning.

Han listar fyra punkter där Alice Bah Kuhnke själv har möjlighet att underlätta för Mittmedia. Har lyfter först public service "negativa marknadspåverkan" som han menar knappast underlättar för de kommersiella aktörerna. Han vill se en ökad lokal samverkan där de statliga bolagen kan lägga ut uppdrag på entreprenad till de privata.

För det andra borde presstödet höjas, skriver Jan Friedman. Dessutom borde vissa kriterier som "framåtlutade digitala satsningar eller granskande journalistik" premieras med extra stöd, enligt honom.

För det tredje vädjar han om uppskov i fallet med den retroaktiva tryckerimomsen, där Skattemyndigheten har en fordran på mediebolag som Stampen och Mittmedia i mångmiljardklassen, baserat på en HD-dom.

I sista och fjärde punkten uppmanar han till att slopa reklamskatten, vars existens han anser vara obegriplig i en tid av stora utmaningar för tryckta medier.

"Ungefär som att staten vill kyssa och slå ihjäl med samma varma själ för att travestera Runeberg. Det parlamentariska underlaget för ett avskaffande är ju också sedan länge säkrat så vad väntar vi på?"

Jag Friedman föregår också ett eventuellt svar från kulturministern, som har gissar kommer att handla om medieutredningen. Men han ber regeringen att också "visa mod – finansiellt och strukturellt" innan han avslutar med att bjuda in Alice Bah Kuhnke till samtal med den redaktionella ledningen i Gävle.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.