onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jan Friedman om varför Mittmedia bytte vd: Den digitala affären kommer inte tillräckligt snabbt

Publicerad: 6 juli 2016, 14:17

Jan Friedman, ordförande för Mittmedias styrelse sedan årsskiftet.

Strategi med höjda priser på lokaltidningarna och nedskärningar bland personalen bär förre vd:n Thomas Peterssohns signatur. Det menar koncernens styrelseordförande Jan Friedman som förklarar vd-bytet med att man nu vill staka ut en ny riktning.

Ämnen i artikeln:

DNAnnaKarin LithSvDJan FriedmanMittmediaThomas PeterssohnPer Bowallius

MF

Mårten Färlin


– Verkligheten är sällan så dramatisk som media gör gällande.
Det säger Mittmedias styrelseordförande Jan Friedman, nyss ankommen från en skakig bussfärd i Sydfrankrike.

Han syftar till det faktum att redaktionella chefen AnnaKarin Lith med orden "Styrelsen ville något annat – det är omöjligt för mig att jobba kvar" lämnade så fort hon fått höra att Thomas Peterssohn fick gå – ett hastigt utträde som indikerar eventuella konflikter mellan ledningen och styrelsen.
– Ja, vi beslutade att säga upp avtalet med vår verkställande direktör. Men det finns ingen misstro mot Thomas. Han har gjort väldigt mycket bra för företaget och som jag sagt tidigare så tittar vi gärna på att hitta nya samarbetsformer eller affärer med honom eller av honom ägda bolag.

LÄS MER: Mittmedias redaktionella chef om nya vd:n: "Ingen hemlighet att han förespråkar gratistidningar"

Att Thomas Peterssohn får gå, menar Jan Friedman precis som nytillsatte vd:n Per Bowallius uttryckt, handlar om att strategin framöver, som bär den förre vd:s signatur, helt enkelt ratas av styrelsen.
– Vi är klara över att vi måste vässa och se över strategin. Vi är inte klara i hur vi landar där, till skillnad från vad som påstås i vissa kommentarer. Thomas tror fullt ut på att det gamla fortsatt kan tillämpas, medan vi i den delen känner osäkerhet och efterfrågar mer underlag och underbyggda antaganden, säger Jan Friedman och berättar att den gamla strategin bestod av ett antal huvudpelare:

Mittmedia har de senaste åren satsat på kombinationen att "optimera print" och att få fram nya digitala tjänster. Att optimera print handlar i koncernens fall om att effektivisera produktionen, exempelvis centralisera redigeringen, spara personalkostnader och samtidigt göra kraftiga prishöjningar på prenumerationerna.
– För att säkerställa fortsatt lönsamhet, och därmed frihetsgrader att förändra bygget, har det varit framgångsrikt med en mer slimmad och mer effektiv redaktion för att på så sätt, i kombination med höjda prenumerationspriser, balansera de minskade annonsintäkterna och minskade upplagorna, säger han.

– Parallellt med det har vi haft ett mycket framåtlutat digitalt utvecklingsarbete, som i långa stycken bär förre vd:ns signatur.

LÄS MER: Han är Mittmedias nya vd

Men styrelsen tvivlar på att modellen är hållbar för de kommande åren, eftersom man inte lyckats stoppa blödningen av prenumeranter och annonsörer de digitala intäkterna dröjer.
– Vi ser att intäktskurvan med färre prenumeranter pekar ner trots de höjda priserna. Jag är orolig för att metodiken som tidigare varit framgångsrik inte fungerar längre. Vi kan komma att hamna i en "tipping point" innebärande att den gamla affären inte längre ger utrymme för att finansiera den nya.

– Det finns en växande digital betalningsvilja hos läsarna, som man framförallt kan se i dag hos SvD och DN. Men intäkterna kommer senare och i långsammare takt än vi hade hoppats på och riskerar därför att komma för sent för att balansera intäkter från "den gamla" utgivarmetoden, säger Jan Friedman.

Därtill kommer osäkerheter i form av eventuella minskade presstöd, osäkerhet kring vad som händer med radiokoncessionerna och att man har fordringar i mediekoncernen Stampen som just nu genomgår en rekonstruktion.
– För att navigera bolaget i den terrängen har vi gjort bedömningen att Per Bowallius just nu är den mest lämpade personen i vår krets.

Jan Friedman pratar gärna om koncernens förflutna, men inte lika gärna om vad den nya strategin kommer att innebära.
– Du får inga specifika svar – för det finns inga än.

Klart är att man tillsatt Per Bowallius, som har en bakgrund som vd på numera Mittmedia-ägda Promedia samt det senaste halvåret varitförsäljningsansvarig på Mittmedia. Avgående redaktionella chefen AnnaKarin Lith är i varje fall säker på att Mittmedia inte förespråkar en "varsam" nedmontering av papperstidningen och en fortsatt stark digital utveckling. Hon menar däremot att den nye vd:n är svag för gratistidningar.
– Vi utesluter ingenting, säger Jan Friedman om alternativet gratistidningar.

Enligt Journalisten, som tagit del av ett internt brev till medarbetarna med nya vd:n som avsändare, måste man i koncernen vara "mer realistiska i förväntningarna på vad den digitala affären kan ge oss" eftersom 91 procent av intäkterna kommer från print.

"Jag vet att framtiden är digital. Men jag vet också att Mittmedia inte kan nå den om vi på vägen tappar vår analoga förmåga att tjäna ihop till färdkosten" fortsätter han.

LÄS MER: Mittmedias nya vd: "Det är inte bra om centraliseringen inkräktar på den lokala närvaron"

Många av invånarna av de orter vars lokaltidningar köpts upp av Mittmedia de senaste åren har med oro sett på medan utrymmet för de riktigt lokala nyheterna krympts för att ersättas med allt mer regionala sådana.

Hur ser ni på centraliseringsfrågan i framtidens Mittmedia?
– Jag tror man måste ha en effektivisering och centralisering för att klara morgondagens papperstidning. Mycket material måste tillverkas på det sättet för att ha råd med utgivningen. Men det ska kombineras med en förstklassig lokaljournalistik. Gör vi inte det så försvinner vårt existensberättigande, vår kärna och vårt DNA. Om det är så att vi gör en tidning som inte berör så måste vi att rätta till det.

Den nya strategin förväntas vara klar i höst.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev