Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jan Guillou erkänner: Jag hade fel

Publicerad: 30 juli 2015, 13:53

Efter kritik om en mängd faktafel i krönika om terrorism erkänner nu Jan Guillou ett av dem. Reaktionerna har inte uteblivit.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouKjell Häglund

Jan Guillou skrev i en omtalad krönika i Aftonbladet med rubriken "Muslimska mördare kommer vi aldrig att kalla serieskyttar" om hur media benämner muslimska respektive kristna massmördare på olika sätt. I texten driver Guillou tesen att det är betydligt större risk att terrorstämplas om man är muslim.

Flera debattörer har påtalat faktafel i texten. Bland andra Per GudmundsonSvenska Dagbladets ledarsida. En annan är journalisten Kjell Häglund. På Expressens kultursida listar Häglund fem punkter där han anser att krönikören far med osanning.

Nu erkänner Jan Guillou att han faktiskt hade fel. På en punkt. Nämligen att han påstod att terroristerna i boken "Almedalen har fallit" är islamister.

"I ett sådant läge finns bara en sak att göra, att utan konstrande förbehållslöst be läsarna och författaren Erik Lewin om ursäkt. Vilket härmed framföres."

Guillou tillägger att hans rättelse säkert kommer inge hans meningsmotståndare viss tillfredsställelse. En profetia som slagit in. Här följer ett axplock:

— Niklas Svensson (@niklassvensson) 30 juli 2015Unik text på Aftonbladets kultursida i dag. Guillou erkänner att han haft fel. Klipp ur och spara-läge. pic.twitter.com/MDyxWOdghX
— Ivar Arpi (@Ivarpi) 30 juli 2015Detta kan vara det största som har hänt i svensk mediahistoria. Jan Guillou ber om ursäkt för att ha haft fel! https://t.co/xde0EwIZXE
— LarsAndersJohansson (@Budoarstamning) 30 juli 2015Guillou inleder nu en artikelserie där han kommer att be om ursäkt för sina sakfel, ett i sänder: http://t.co/x0gtUnszO5 Den pågår till 2030
— Naomi Abramowicz (@naomimolly) 30 juli 2015Kan fortfarande inte riktigt komma över det här med att Jan Guillou erkände att han hade fel. Gissar på att det inte sker igen förrän 2025.

Mika Wallgren

Ämnen i artikeln:

Jan GuillouKjell Häglund

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.