Media
Jan Guillou-krönika fälld av PON
Publicerad: 13 februari 2012, 07:43
Författaren och Aftonbladet-krönikören Jan Guillous krönika Skurkarna förblir ostraffade efter Quick-skandalen.
Jan Guillou drev tesen att de personer som har bidragit till att Thomas Quick fällts för mord borde åka dit – inte Thomas Quick – i en Aftonbladet-krönika den 10 april. Jan Guillou fastslog bland annat att en polis "fabricerat bevismaterial och ljugit inför rätta". PON fäller nu Jan Guillou för att han saknar bevis för att påstå något sådant.
KB
Karl-Johan Byttner
"Överheten har äntligen hittat en skurk att ingripa mot i serierättsskandalen Thomas Quck, mannen som lyckades bli fälld för åtta mord som han inte begått."
Så inleder författaren och journalisten Jan Guillou sin krönika i Aftonbladet den 10 april med rubriken – Skurkarna förblir ostraffade efter Quick-skandalen.
Jan Guillou driver tesen att de personer som har bidragit till att Thomas Quick fällts för mord borde åka dit, inte Quick.
Han nämner bland annat fem mer eller mindre kända personer vid namn och när det gäller en viss polis (polisen A) står det:
"Det är inte heller polisen A som åkt fast. Han har visserligen fabricerat bevismaterial och ljugit inför rätta. Men överheten har låtit honom löpa."
Jan Guillous krönika anmäldes av en kriminalinspektör vid polisen i Sundsvall, det vill säga polisen A.
Enligt PON:s beslut menar anmälaren att den text som handlade om honom gjort gällande att han: "begått tjänstefel genom att ha fabricerat bevismaterial och mened genom att ha ljugit inför rätta."
Polisen menar också att liknande påståenden kommit mot honom tidigare och hanterats av såväl Justitiekanslern och Riksåklagare, men att ingen instans funnit: "anledning att inleda förundersökning eller rikta kritik mot hans arbete." Anmälaren menar därmed att Jan Guillous påståenden om att han begått brott var osanna och kränkande.
Aftonbladet har bemött kritiken med att en krönikör har friare roll än en reporter. Enligt tidningen innebär det att han eller hon kan: "uttrycka egna värderingar, generalisera och spetsa till."
Aftonbladet medger visserligen att meningarna om polisen var skarpt formulerade, men påpekar samtidigt att det inte är första gången som den här typen av påståenden förts fram när det gäller polisutredningarna angående just Thomas Quick. De hänvisar bland till advokaten Pelle Svenssons bok Quick den stora rättsskandalen år 2009.
Här framgår bland att det fanns en sammansvetsad grupp inom polisen där den polis som nu har anmält Jan Guillou fanns med. De ska ofta ha gått ut och ätit middag tillsammans och gång till annan tog de med sig Thomas Quick – utan handbojor. Ett mycket "märkligt beteende om man verkligen trodde att Quick var massmördare."
Aftonbladet pekar också på att SKL undersökt fynd där tidigare påståenden visat sig varit helt: "taget ur luften." Man hävdar också att liknande frågetecken funnits kring mordvapen att en film från rekonstruktionen visar att just den polis som ärendet gäller hjälpte "Quick på traven."
Aftonbladet citerar även en debattartikel av Justitiekansler Göran Lambertz:
"Nu väntar reningsprocesser och förmodligen ytterligare en del debatt. Låt oss hoppas att detta leder oss närmare sanningen, eller i varje fall till en slutsats som nästan alla kan förlita sig på."
PO bedömde visserligen att en krönikör har större frihet att uttrycka åsikter, men det finns gränser för vad en krönika kan innehålla.
PON instämmer i PO:s bedömning och fäller därmed Aftonbladet för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed.