Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Jan Guillou stal min bok”

Publicerad: 4 september 2015, 08:55

Jan Guillou anklagas för faktastöld.

Foto: Lisa Åberg

Författaren Jan Guillou anklagas av Jan Bergman för faktastöld i spionromanen Blå Stjärnan. Bergman menar att han aldrig gett sitt tillstånd att låna ut delar av sin bok till Guillou.


Det är i en debattartikel på Expressen Kultur som författaren Jan Bergman anklagar Guillou för att ha lånat stora delar av hans bok Sekreterarklubben, som gavs ut i fjol. Guillous bok Blå Stjärnan har bara funnits i handeln ett par dagar och har hyllats för sina feministiska perspektiv.

Jan Bergman frågar sig hur mycket författare egentligen får låna av varandra.

”Blå Stjärnan är ett hopkok på material ur min bok Sekreterarklubben. Adresser, fakta, karaktärer, stockholmsmiljöer, restauranger, personnamn, episoder, ja ett helt avsnitt - ”lånas” över till denna bok, men ”skruvas till” på ett klumpigt och okunnigt sätt”, skriver Jan Bergman på Expressen Kultur.

Jan Guillou erkänner i efterorden till Blå Stjärnan att han lånat lite väl frikostigt.

”Att låna så mycket som jag gjort från en enda bok kan möjligen te sig litet osnyggt. Men denna viktiga pusselbit i vår historia har inte tillnärmelsevis behandlats så utförligt av någon annan författare.”

– Jan Bergmans anklagelser är orimliga. Han har skrivit en faktabok där han förtjänstfullt utrett en del av Sveriges historia. Man kan inte privatisera historien, man har inte copyright på den. Ur historieböcker får man låna hur mycket man vill, säger Jan Guillou i ett uttalande till TT.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.