Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jan Helin om kritiken mot Unibet-samarbetet

Publicerad: 21 september 2015, 06:33

Jan Helin

Foto: Jonas Eltes

Aftonbladet gör förändringar i sina fotbollssändningar efter kritiken mot samarbetet med Unibet, populäraste annonsdödaren ger upp och SVT:s tweet skapade förvirring. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet.


Jan Helin kommenterar kritiken mot Unibet-satsningen...
I fredags gick flera medarbetare från Sportbladet ut i Resumé och kritiserade Aftonbladets samsändning med Unibet. De menade att Aftonbladet sålde ut sin journalistiska integritet genom sponsorsamarbetet med spelbolaget. I söndagens avsnitt av podcasten Mattsson Helin kommenterade Aftonbladets publisher Jan Helin kritiken. "Det finns fog för kritiken som har framförts. Det var ett samarbete i samband med en sändning kring Champions League som inte var bra. Det fanns ett sponsorsamarbete med Unibet som var oklart informerat med medarbetarna. Det var ett misstag helt enkelt, det ska inte upprepas. Vi har nu vidtagit förändringar med anledning av den här kritiken. Vi kommer att utforma det här programmet på ett annat sätt. Det handlar inte om något uppror utan det har varit välriktad och bra kritik mot ett samarbete som inte var så bra utfört i alla delar."

...och hotar kasta ut läsare som använder adblock
Flera stora internationella mediehus har börjat kasta ut användare som installerar adblock på sina webbläsare, däribland Washington Post och techsajten Cnet. I podcasten Mattsson Helin öppnade Aftonbladets publisher Jan Helin för att tidningen framöver kan komma att gå samma väg. "På sajter som har öppet innehåll...så går det inte över tid att släppa in större mängder användare som stänger av själva affärsmodellen", sade Jan Helin och hänvisade dessa läsare till andra medier:

"Då får man faktiskt söka sina nyheter på annat håll. Det kommer inte kunna finnas kvar nyhetskällor som kan producera innehåll utan att ha någon affärsmodell, antingen i form av annonsering eller att någon betalar".

...men den populäraste annonsdödaren ger upp
Kort efter att Apple släppte sin nya version av operativsystemet iOS gick apparna som blockerar annonser snabbt upp i toppen av försäljningslistorna i App store. Populärast blev appen Peace som amerikanen Marco Arment ligger bakom. Sent under fredagen meddelade han att appen slutar säljas. I ett uttalande på sin egna hemsida skriver Marco Arment att "det inte känns bra" på grund av att appen skadar många som inte förtjänat det utan att direkt hänvisa till att det är mediebolagen han syftar på.


SVT:s tweet skapade förvirring
"Rykten sprids just nu om att regeringen styr SVT:s journalistik. Det kan vi dementera (vi debatterar inte ryktet vidare här)". Så skrev SVT på sitt ofiiciella Twitterkonto sent på fredagen. Tweeten väckte många frågor och många undrade om den var falsk.
– Det var ju ett totalt felaktigt rykte som vi bedömde att vi skulle bemöta. Men sättet vi gjorde det på var inte det bästa, säger Catarina Wilson på SVT Kommunikation till Expressen.

Jeremy Clarksson tillbaka på BBC
Top Gears tidigare programledare Jeremy Clarkson fick sparken från BBC i våras efter han ska slagit till en producent. Nu gör han gör comeback på BBC och kommer att leda ett avsnitt av frågesportprogrammet "Have I Got New For You" som har premiär i oktober. Det skriver BBC.

Äntligen fick Don Draper sin Emmy
Jon Hamm i "Mad men" belönades med priset för bästa manliga huvudroll i en dramaserie vid Emmygalan i Los Angeles i natt. Det är Jon Hamms första Emmy, trots att han varit nominerad sju gånger tidigare för gestaltningen av reklammannen Don Draper, och det här var hans sista chans, eftersom det sista avsnittet av "Mad men" sändes tidigare i år. Det rapporterar TT.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.