Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jan Helin pudlar om Nya Tiders medverkan i SVT Aktuellt

Publicerad: 28 september 2016, 09:33

Jan Helin är självkritisk

Foto: Kristina Sahlén

SVT:s programdirektör Jan Helin är självkritisk efter högerextrema Nya Tiders omdiskuterade medverkan i Aktuellt.


Resumé har tidigare rapporterat om hur SVT Aktuellt i förra veckan intervjuade Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk om den högerextrema tidskriftens omtalade medverkan på Bokmässan i Göteborg. SVT:s beslut mötte snabby kraftig kritik från bland annat DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein och Blank Spot Projects grundare Martin Schibbye.

Dagens Nyheters Kristina Lindquist stämde också in i den kritiska skaran röster och menade att SVT svek tittarna. Hon kallade agerandet för en  ”ängslighet inför allt som kan kallas ’politiskt korrekthet’ och en tanke om att två sidor i en fråga (vilka sidor som helst!) på något sätt anses skapa ’balans’.”.

Från början valde SVT att försvara sig mot kritiken med motiveringen att Nya Tiders medverkan varit ett omdiskuterat debattämne. Men nu väljer SVT:s programdirektör Jan Helin att se självkritiskt på händelsen. I ett svar till Kristina Lindquist på DN Kultur skriver han att kritikerna hade rätt och att det inte går att förhålla sig opartiskt när det handlar om människors lika värde.

"Vi har alla skäl att på djupet begrunda den kritik som riktades mot oss som public service-bolag och mot inslaget i sig. Enligt min uppfattning var kritiken i allt väsentligt berättigad och pekar mot en mycket större och viktigare fråga för journalistiken i allmänhet och public service i synnerhet än detta enskilda inslag.", skriver han i artikeln.

Jan Helin som under sin tid som chefredaktör för Aftonbladet vid upprepade tillfällen betonade att Sverigedemokraterna var ett fascistiskt parti och stoppat partiets annonser i tidningen.

I dag är han kritisk till att SVT ställde sig som en opartisk moderater mellan Nya Tider och dess kritiker:

”Det är ett flagrant exempel på när journalistiken abdikerar från sin roll som sanningssökare, gömmer sig bakom en tunn fernissa av opartiskhet och via en skur av obelagda påståenden i debatten mot sin goda vilja förs in i osaklighetens svarta hål.”

Avslutningsvis resonerar Jan Helin kring hur SVT Aktuellt borde agerat i frågan om Nya Tiders medverkan i debatten.

”Vi borde därför ha belyst Nya Tider som publikation, granskat vilka intressen som ligger bakom den och kopplingarna till antidemokratiska, extremistiska rörelser. En sådan research hade utgjort ett utmärkt faktaunderlag för en saklig intervju med Vávra Suk. Vi hade på så sätt låtit tittaren skapa sig en uppfattning om det var rätt eller fel av Bokmässan att ge dem en plattform.”

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.