Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 12 juni 2017, 14:21
Foto: Kristina Sahlén / Carl-Johan Söder/SVT
I ett inlägg på DN Debatt svarar Jan Helin på den kritik som riktats mot honom från Publicistklubbens ordförande Anna Hedenmo och reportern Lasse Granestrand.
De senaste veckorna har det på debattsidor runtom i landet pågått en diskussion om vad som ligger bakom allmänhetens misstro mot mediers migrationsbevakning. Jan Helin frågade i sitt inledande inlägg vad det egentligen var som medierna förtigit, och därför gjort sig skyldiga till klander. Anna Hedenmo, orförande i Publicistklubben och programledare för SVT:s Agenda, menade i ett svar att Helin delvis bar skuld för misstroendet genom sitt ansvariga utgivarskap på Aftonbladet.
"Reaktionen efter Agendas fråga blev kraftfull. Inte alls från publik eller politiker, jag minns inte ett enda tittarmail, men från en del inflytelserika medier och enskilda opinionsbildare var domen hård. Ledarsidan på Aftonbladet, där Jan Helin var chefredaktör och ansvarig utgivare på den tiden, samt enskilda journalister på tidningen – buntade ihop Agenda med främlingsfientliga krafter,", skrev hon.
Även Lasse Granestrand, reporter och författare till boken "I Sveriges väntrum: om pressade politiker, flyktingar och ett land i förvandling", har gett sig in i debatten och gav Helin sex punkter där medierna brustit i sin bevakning av invandringen.
Nu svarar Jan Helin sina kritiker i ytterligare ett inlägg på DN Debatt.
I inlägget skriver Helin att han inte förstår hur han som ansvarig utgivare skulle haft synpunkter på vad Aftonbladets ledarredaktion publicerade.
" I övrigt hade jag inte, och skulle inte heller ha, något inflytande över Aftonbladets ledarredaktion i min roll som ansvarig utgivare. Därför blir ivern att belägga mig med skuld för att ha hämmat den fria debatten för mig obegriplig.", skriver han.
Helin menar att han under sin tid som chefredaktör på Aftonbladet verkade för att tidningen inte skulle följa efter den "vulgarisering" av debatten han menar skedde på Twitter, forum och bloggar utan istället värna om ett anständigt offentligt samtal.
Helin skriver vidare att han tror att medierna istället la för stor vikt vid en känslofylld rapportering och att den raka nyhetsjournalistiken prioriterades ned.