Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jan Helins hårda krav på Alice Bah Kuhnke

Publicerad: 3 oktober 2014, 09:29

Jan Helin, vd och chefredaktör för Aftonbladet.

Foto: Jonas Eltes.

Nu kommenterar Aftonbladets publisher Jan Helin valet av Alice Bah Kuhnke som kultur- och medieminister. – Hon kommer att vara den kulturminister i modern tid som får det hetast om öronen, tror jag, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Val 2014Alice Bah KuhnkeJan Helin

Jan Helin menar att det är upp till bevis för Alice Bah Kuhnke – omgående.

– Jag kan inget om hennes mediepolitik. Men det är viktigt att hon snabbt tydliggör sin syn nu. Hon kommer att vara den kulturminister i modern tid som får det hetast om öronen, tror jag. Orsaken är att medielandskapet nu stöps om snabbare än vad många förutsett. Det kommer att göra frågan om Public service finansiering i ett digitalt medielandskap brännhet, säger Jan Helin och fortsätter:

– Public service, främst SVT, klampar nu in med statligt beslutade miljarder i ryggen på exakt samma spelplan där alla mediebolag bokstavligen kommer att kämpa för sina liv för att hitta affärsmodeller. Hur kulturministern agerar här kommer att vara avgörande för medielandskapet i Sverige framöver.

Jan Helin har höga krav på den nya kultur- och medieministern.

– Ytterst handlar det om hur spelplanen för yttrandefriheten ska fungera, Alice Bah Kuhnke har alltså att hantera en hörnsten i demokratin kommande år. Dumheter som den orättfärdiga reklamskatten för tidningar och den obegripliga digitalmomsen måste hon snabbt borsta av för att visa handlingskraft och få trovärdighet inför den stora frågan om ett digitalt Public service.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.