Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jan Helins smekmånad är över nu

Publicerad: 30 september 2016, 11:10

Debatten mellan Janne Josefsson och Jan Helin var som att bevittna ett urspårat internt redaktionsmöte på bästa sändningstid, skriver Resumés chefredaktör Johan Såthe.


Ämnen i artikeln:

Johan Såthe

Upplysning till alla mediechefer: Honken är hemma från semestern.
Första jobbet: Ännu ett avslöjande om Stampen.
Läs mer här.

***
DI Digitals redaktör Daniel Goldberg slutar efter två år på Dagens Industri för att bli ansvarig för information och kommunikation och marknad på spelbolaget Paradox Interactive.

Det känns symptomatiskt när en av Sveriges bästa techskribenter väljer att lämna journalistiken och Dagens Industri för att arbeta för ett spelbolag.
Jag vet att Daniel Goldberg är mycket intresserad av spelbranschen och att tjänsten känns som ett drömjobb.Men jag tycker att han är lite för ung och alldeles för bra journalist för att sälja data-spel.

Daniel Goldberg har tillsammans med före detta parhästen Linus Larsson, i dag techredaktör på Dagens Nyheter, skrivit flera reportageböcker. Den mest kända är om Minecraft och bolagets grundare Markus "Notch" Persson.

"Daniel och Linus" var under några år ett oskiljaktigt radarpar i mediesvängen. Första gången vi träffades hade jag bokat lunch med en av dem, men båda dök upp, till min förvåning. Det var så de arbetade, de både tog in och gjorde de flesta jobb tillsammans.

Lycka till Daniel! Kom tillbaka till journalistiken om du tröttnar på att sälja tv-spel.
Läs mer här.

***
Jag kommer att sakna Hanne Kjöller i Dagens Nyheters spalter.
Du missade väl inte Resumés helgintervju med henne? Läs mer här.

***
Resumé skrev förra veckan en lång och fördjupande artikel om bakgrunden till försäljningen av Forsman & Bodenfors till det börsnoterade amerikanska holdingbolaget MDC Partners. Reportaget beskrev hur det blev en kamp mot klockan för att hinna informera personalen på byrån innan börsen öppnade i New York.

Efter informationsmötet på Forsman & Bodenfors läckte någon vad som sades på mötet till tech-sajten Breakit, som skrev om dessa då obekräftade uppgifter. Minuter efteråt skrev Resumé och Dagens Media samma sak, med tydlig hänvisning till Breakit.

Sajtens reporter Erik Wisterberg har mejlat mig och anser att Resumé har begått "lite tjänstefel" genom att inte nämna att Breakit skrev först om affären.
Det har vi inte. Inte ens jättelite.

Jag förstår att det är viktigt för en relativt ny sajt som Breakit att visa sina läsare och ägare att man levererar ett bra innehåll. Att vara först med en nyhet sitter i generna hos oss journalister. Men jag tror faktiskt inte att läsarna bryr sig så mycket om läckan med den obekräftade uppgiften från mötet först publicerades i Breakit, Resumé eller Dagens Media. Efter några månader är det inte heller så lätt att komma ihåg vilken sajt som var några minuter före de andra sajterna.

Jag tycker att det är viktigt att ge kollegor och konkurrenter den cred som man ska göra enligt god publicistisk sed.

Jag tycker att det är skillnad på om Breakit med ett omfattande journalistiskt arbete hade kunnat avslöja att Forsman & Bodenfors skulle säljas. Men så var ju inte fallet, det handlade om en publicering av då obekräftade uppgifter som blev offentliga en timme senare.
Att vi inte nämnde att Breakits artikel (läs den här) berodde på den mänskliga faktorn.

Jag hoppas och tror att medierna i framtiden kommer att vinna läsarnas gunst genom att ha de bästa analyserna av affärer och stora händelser.

Här är en bra nyhet som Breakit var först med i veckan. Strax efter skrev ärkerivalen DI Digital den här artikeln, utan credd till Breakit. Tjänstefel av DI Digital? När en konkurs är officiell så är det fritt för alla medier att skriva om den utan att hänvisa till den som var snabb och skicklig nog att göra det först.

***
Jag gillar sport och sport i tv. Men jag fattar ingenting av World Cup i hockey. Sällan har ett så stort evenemang känts så iskallt.

***
Jag har under de senaste dagarna tittat på svensk reklamfilm i rätt många timmar eftersom jag sitter med i branschjuryn till Roygalan. Det var nyttigt, jag måste säga att jag imponerad av den hantverksskicklighet som många filmer och regissörer visar upp. Jag har många nya favoritfilmer som jag skulle vilja diskutera och hylla (och såga).
Tyvärr kan jag inte det med tanke på att vinnarna i Roygalan ännu inte är officiella.

Stort tack till Cilla Holm och Mats Lindberg som ledde juryarbetet på ett bra sätt. Om det löser sig med barnvakt kanske vi ses på Roygalan som äger rum den 27 oktober på Chinateatern.
Läs mer om Roygalan här.

***
Det är mycket snack om att medierna överskattar intresset hos allmänheten för det amerikanska valet. Jag inte är inte så säker på det, oavsett gillar jag att så många medier kör hårt med valet.
På tal om USA-valet: Ni har väl sett den fantastiska bilden George Bush och Michelle Obama i New York Times?

Selfie-bildenHillary Clinton går inte av för hackor heller:

***
TV4 har köpt rättigheterna till att visa herrlandslaget i fotbolls kvalmatcher till EM och VM. Jag hoppas att TV4:s vd Casten Almqvist behåller matcherna den här gången. 2012 kunde Resumé avslöja att det TV4 sålde fyra VM-kvalmatcher till konkurrenten Kanal 5.
Läs mer här.

Fotbollskanalens Olof Lundh ger en intressant bakgrund till de skenande priserna på fotbollsrättigheter i fredagens Dagens Industri.

***
De nya digitala stortavlorna kommer att förändra Stockholms stadsbild på ett dramatiskt sätt.

***
Rätt ska vara rätt: I förra veckans fredagskrönika blandade jag ihop Sveriges Radios Kulturnytt och SVT:s Kulturnyheterna. Det var alltså SVT:s Kulturnyheterna som stod i centrum när Nya Tiders medverkan på Bokmässan debatterades.
Den tuffa kritik som SVT fick från många debattörer var berättigad.
Men jag tycker faktiskt att SVT initialt uppträdde bra i efterspelet och direkt tog debatten på ett ödmjukt och konstruktivt sätt.
Läs mer här.

När debatten några dagar senare fortsatte gick det snett. Aktuellts direktsändning när programdirektör Jan Helin och skjutjärnsreportern Janne Josefsson drabbade samman i en "intervju" under ledning av programledaren Nike Nylander känns redan som en modern klassiker.
Se debatten här.

Det var som att bevittna ett urspårat internt redaktionsmöte. Jag kan förstå att Janne Josefsson och Nike Nylander vill vara tuffa mot den egna chefen, men det kändes nästan som om de gjorde sitt bästa för bästa att missförstå honom. Sakfrågan kom i princip helt bort.
Så här skriver Mikael Olsson Al Safandi, före detta programdirektör på SVT, i en artikel på Aftonbladet Kultur:

"Josefsson och Nylander tycks inte beredda att diskutera den fara som Helin varnar för: att slapp, lättköpt åsiktsredovisning i direktsända debatter skapar tribuner för demagoger som med falska argument vill sprida xenofobiska attityder. Då blir debatter där journalister bara fördelar ordet och inte griper in och korrigerar fakta och retorik till hot mot demokratin".

Man kan lugnt påstå att Jan Helins smekmånad på SVT är över.
Läs vad Jan Helin skrev i DN Kultur om SVT:s problem att hantera intervjun med Nya Tiders chefredaktör. Gissningsvis det han trodde att debatten i Aktuellt skulle handla om.

***
Noterade du att Resumés sajt såg helt annorlunda ut i går torsdags? Resumé har gjort Byråvalsguiden sedan 2004, nu tar produkten nästa digitala steg. Resumés redaktör Billy Andersson förklarar hur vi tänkt.

***
Veckans mediesnackis på Twitter. Läs hela uppropet här.

***
David Orlic, en av reklambranschens största stjärnor, lämnar den egna byrån Volontaire, som han grundade för åtta år sedan. Det avslöjade Resumé (sedan skrev Dagens Media traditionsenligt samma sak utan att ge oss cred, ping Erik Wisterberg).

"Ledarskap handlar om att veta när det är dags att flytta på sig", säger David Orlic till Resumé.

Många säger just det, få lever efter devisen i verkligheten. Det ska bli intressant att följa David Orlics karriär i framtiden. Precis som i fallet med David Sandström är jag inte säker på att han stannar i kommunikationsbranschen.
Läs mer här.

***
Nya utgåvor av Resumé Insikt ute! Läs mer här och här.

***
Helgens läsning på Resumés sajt: På lördag har vi intervjuat ad:n och kycklingstipendiaten Emelie Jinhee Johnsson. I söndagens karriärintervju har vi träffat Anders Goliger som bytte Stampen och mediebranschen mot ett yrkesliv som pr-konsult.

***
Det var så kul att citera före legendariske Resumé-redaktören Peppe Engberg i förra veckans fredagskrönika att jag gör det igen:

"Man lever bara en gång och många inte ens då."

Ska man vara petig så kommer citatet från Peppe Engbergs lillasyster, men är nedskrivet av Peppe. Det är nära nog i min bok.

***
I helgen ska jag se AIK köra över IFK Norrköping och blanda sig i Allsvenskans guldstrid. Och börja läsa (AIK:aren) Alex Schulmans nya bok "Glöm mig", som handlar om författarens såriga relation till sin mor.

***
Fredagsmys de luxe: I kväll ska jag och sjuåriga dottern på TV4:s inspelning av Idol i Spånga. Rapport kommer en vecka.

***
Trevlig helg!

Johan Såthe

Ämnen i artikeln:

Johan Såthe

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.