Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jan Huss lämnar journalistiken – ska skriva romantrilogi

Publicerad: 30 augusti 2016, 08:19

Jan Huss och PeKå Englund.

Foto: Gustav Mårtensson

Jan Huss lämnade Fokus efter bara ett halvår. Nu ska han skriva skönlitteratur tillsammans med författaren och tidigare journalisten PeKå Englund.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetFokusAlma TalentJohan Hakelius

Jan Huss anställdes på det skuldtyngda magasinet Fokus i samband med årsskiftet. Sedan följde en händelserik vår då flera namnkunniga reportrar valde att lämna. I SvD-reportaget "Flykten från Fokus" får läsaren bilden av en stor spricka mellan Jan Huss och de övriga medarbetarna.

Efter bara ett halvår lämnade så Jan Huss tidningen. En källa med insyn uppgav för Resumé att han fått sparken, men såväl han själv som chefredaktör Johan Hakelius förnekade.

LÄS MER: Jan Huss lämnar Fokus

Nu berättar Jan Huss att orsaken till hans avslut berodde på att han fick en förfrågan om att skriva en bok tillsammans med författaren Per "PeKå" Englund, som han tidigare har jobbat med på Aftonbladet samt en kortare period på Talentum.
– Vi ska ge ut en skönlitterär romantriologi tillsammans under den gemensamma signaturen Englund Huss. Det är ett svindlande drömuppdrag, säger han och berättar att böckerna görs tillsammans med bokagenten Maria Enberg.

Planen är att triologin ska vara färdig inom två år och han indikerar att de kan komma att ges ut i olika format, som till exempel ljudbok. Jan Huss nämner författare som Carin Mannheimer och Sven Delblanc som förebilder, men vill inte berätta om handlingen.

När du lämnade Fokus kom uppgifter om att du fått sparken. Hur var det egentligen när du lämnade Fokus, fick du sparken?
– Nej, jag tog uppdraget för att Johan Hakelius är min kompis sedan tonåren. Fokus har gjorts på ett introvert sätt och gått med enorma förluster. Men att göra den till en vinstmaskin är fullt möjligt, och jag vet hur man gör det.

Så vad gjorde du?
– Jag försökte få redaktionen att tänka mer på läsarna, vinkla tydligare och sätta rubriker som faktiskt talar om vad artikeln handlar om. Inställningen var att ”den här texten är så bra att den inte behöver en rubrik". Jag blev tvungen att börja med rätt grundläggande saker.

– Det fanns såklart de som var missnöjda med förändringarna. Det är klart att det kan bli friktioner – och några har ju slutat.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.