Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jan Scherman polisanmäler NMR-medlemmar

Publicerad: 6 april 2018, 11:00

Jan Scherman har varit skarp i sin kritik mot nätjättarna Google och Facebook.

Foto: Björn Elgstrand

Vid inspelningen av dokumentärserien "Länge leve demokratin" fick Jan Scherman utstå grova antisemitiska påhopp från en medlem i Nordiska motståndsrörelsen. Nu väljer den tidigare TV4-vd:n att polisanmäla incidenten.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenJan SchermanSVT

Just nu sänder SVT den av Jan Scherman producerade dokumentärserien "Länge leve demokratin". I serien tar den tidigare TV4-vd:n upp en rad olika problem som han menar att den moderna demokratin tampas med.

I det sista avsnittet, som sändes i onsdags, visas ett inslag (49:00)  från när Jan Scherman besökte Nordiska motståndsrörelsen under förra årets Almedalsvecka. NMR:s medverkan vid Almedalen var under förra året en stor diskussionspunkt och inför årets upplaga har Almedalsorganisationen valt att neka NMR en utställningsplats.

När Jan Scherman konfronterar en NMR-medlem får han höra en rad grova antisemitiska påhopp, påhopp som han nu väljer att polisanmäla. Tillsammans med Juridikfronten har han även polisanmält en händelse från förra årets bokmässa där NMR bland annat visade upp plakat på offentliga personer med judisk bakgrund.

– Enligt vår bedömning bör det minst av allt vara en kränkning, och kanske även hets mot folkgrupp. Tyvärr är det väldigt få uppenbara rasistiska brott som leder till förundersökningar och förtal. Jag vill inte kritisera själva lagstiftningen, bara att den inte används som den ska. Lagbrott bör beivras, annars finns det ingen mening med att ha några lagar, säger Jan Scherman till Resumé.

Jan Scherman har även riktat kraftig kritik mot Google och Facebook och plattformarnas ovilja att ta bort material som han menar bryter mot lagen. Bland annat kritiserar han Google som han menar måste ta juridiskt ansvar för bland annat den lista som upprättats på kända offentliga personer med judisk bakgrund. Listan, som upprättats av en antisemitisk organisation, har dykt upp i Googles sökträffar.

– Att som Googles Sverigechef kalla uppenbara brott för provocerande uttalanden är fullkomligt orimligt. Upprättar man listor över etniska grupper med rasistiska tillmälen gör man sig skyldig brott mot personuppgiftslagen och hets mot folkgrupp.

Hur ser du på de röster som menar att det inte är upp till Google själva att avgöra om ett innehåll är brottsligt?

Det är bara dimridåer och trams. Om man som Google och Facebook ställer sina plattformar till förfogande blir man därmed ytterst ansvarig för vad som finns på plattformen. Sen kan man tycka att det är tekniskt komplicerat men det gäller all lagstiftning. De här bolagen har förvandlats till monster de själva inte kan kontrollera. Det är ingen anonym server som kontrollerar allt material, även bakom algoritmerna döljer det sig människor.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

AlmedalenJan SchermanSVT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.