Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jan Scherman skriver svavelosande brev till Google-chefen

Publicerad: 12 mars 2018, 13:14

Foto: Björn Elgstrand

Efter Dagens Nyheters och Expressens granskning av Google skriver den tidigare TV4-vd:n Jan Scherman ett öppet brev till Googles Sverigeschef Anna Wikland. "Har du något som helst civilkurage, Wikland?" skriver han bland annat.


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanFarshad ShadlooGoogle

Den senaste veckan har Dagens Nyheter och Expressen granskat Google och det hatfyllda innehåll som dyker upp i resultaten på sökmotorn. Bland annat har tidningarna uppmärksammat en lista från en antisemitisk grupp. På listan finns svenska judar i maktposition samlade, däribland journalisten Willy Silberstein, Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein och den tidigare TV4-vd:n Jan Scherman.

Google svenska representanter, däribland Sverigechefen Anna Wikland och kommunikationschefen Farshad Shadloo, har i flera intervjuer hänvisat till komplexa processer och olika typer av lagstiftning. Till en början hävdade de att listan inte gick att ta bort, något de några dagar senare backade från och tog bort listan.

En som nu vänder sig mot Google och Anna Wikland är tidigare nämnda Jan Scherman. I ett öppet brev till Wikland anklagar henne för att vara ryggradslös och uppmanar han henne att sätta sig i samma position som de på listan.

"Jag inser att du kanske inte kan leva dig in i denna situation. Själv växte jag upp i ett hem med min judiska pappa, som då och då berättade om sin uppväxt i Stockholm. Det hände att folk kom fram och spottade på honom. En nazist i lärarkåren på Södra Latin kuggade honom i studentexamen. Huset på Södermannagatan, där familjen bodde, ägdes av en nazist så hela familjen blev vräkt. Detta var före kriget. De flesta av pappas släktingar i Estland försvann under kriget. Det upprättades listor på den tiden. Pappa och hans släktingar här i Sverige registrerades." skriver Scherman.

Scherman berättar vidare om hur trött han är på Wiklands "kurragömmalek".

"Dina görande och låtanden är, på så kallad vanlig svenska, skämmiga. Tyvärr så får jag intrycket att det är representativt för Google. Detta världsomspännande företag har valt att köra maktens arrogans upphöjt till flera tusen. Google är oåtkomligt, stängt, nonchalant och uppenbarligen bara intresserat av att tjäna pengar på allt man kan lägga ut på sina plattformar."

Slutligen uppmanar den tidigare TV4-vd:n alla annonsörer att bojkotta Google tills dess att plattformen fått bukt med problem liknande det med den antisemitiska listan.

Googles problem med hatfyllt innehåll har tidigare lett till kritik från Tidningsutgivarna, justitieminister Morgan Johansson (S) och Sveriges Annonsörer.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.