Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jan Scherman svarar Carl-Johan Bonnier: "Förblindat förmågan till nykter analys"

Publicerad: 5 september 2018, 06:58

Jan Scherman var vd på TV4-Gruppen 2001-2011. 2013-2016 jobbade han för Schibsted, merparten av tiden som affärsområdeschef för Aftonbladet TV. Idag är Jan Scherman diversearbetare och skriver för bland annat Resumé.

Får intrycket att upprördheten över vad jag skrivit om kapitulationen som stort och mäktigt medieföretag eskalerat till ilska, som förblindat förmågan till nykter analys, skriver Jan Scherman.


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanBonnier

Carl-Johan Bonnier har blivit upprörd över att jag skrivit att Bonnier kapitulerat som medieföretag. Det tidigare växande konglomeratet är på väg att krympa likt skräddarens kostym som till slut bara bidde en tumme. I det här fallet ett kvarvarande fastighetsbolag.

Carl-Johan Bonnier säger nu att ingenting är till salu, allra minst Bonnier News. Häromdagen var allt till salu för att citera vad Bonnier AB:s styrelseordförande då sa till tidningen Dagens Media "att de i framtiden kan komma att sälja delar av eller hela affärsområden." Hur det blir imorgon och övermorgon tycks bero på dagsformen. Den som lever får se. Faktum är att Bonniers styckning, delning och bolagisering underlättar försäljning av dagens affärsområden som är inflätade i varandra och med gemensam service från huvudkontoret. Den som kan något om affärer vet dessutom att allting är till salu om rätt pris erbjuds.

Carl-Johan Bonnier skriver också att jag är anfäktad av något slags vendetta-behov, vilket väl får kategoriseras som fria spekulationer. Det står självfallet var och en fritt att i yttrandefrihetens namn ägna sig åt sådant även om det får menlig inverkan på trovärdigheten särskilt som det i det här fallet helt saknar saklig grund.

Däremot blir det besynnerligt när Carl-Johan Bonnier i ett PS tycker att jag borde skämmas för att jag berättar om ett möte jag haft med framlidna Jeanette Bonnier då detta inte kan verifieras. Till saken hör att jag i min bok "Räkna med känslorna" på ett par ställen beskrivit just detta möte. Boken utkom 2014 då Jeanette Bonnier fortfarande var i sin krafts dagar. En kraft och oblyg rakhet jag fortfarande beundrar.

Jag begär självfallet inte att Carl-Johan Bonnier skulle minnas detta. Det är ju inte ens säkert att han överhuvudtaget läst boken.

Får intrycket att upprördheten över vad jag skrivit om kapitulationen som stort och mäktigt medieföretag eskalerat till ilska, som förblindat förmågan till nykter analys. Men sådant kan ju hända ju även i de finaste familjer.

LÄS MER: Carl-Johan Bonnier: Fullständigt osant att Bonnier News är till salu

Jan Scherman
Jan Scherman var vd på TV4-Gruppen 2001-2011. 2013-2016 jobbade han för Schibsted, merparten av tiden som affärsområdeschef för Aftonbladet TV. Idag är Jan Scherman diversearbetare och skriver för bland annat Resumé.

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

Jan SchermanBonnier

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.