Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jan Scherman: TV4 lurade politikerna och tittarna

Publicerad: 10 juni 2015, 07:02

Jan Scherman menar att TV4 lurat tv-tittarna och politikerna.

Foto: Björn Elgstrand.

TV4:s förre vd Jan Scherman säger till Uppdrag Granskning att svenska politiker blev lurade när man talade sig varm för de lokala tv-stationerna. Politikerna gav kanalen mer reklamtid men sedan lade TV4 ned stationerna.


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanCasten AlmqvistSVTPeter ErikssonTV4

Tidigare under våren granskade SVT:s Uppdrag Granskning Stampen i ett uppmärksammat program. Ikväll har turen kommit till TV4-gruppen.

Programmet handlar om nedläggningen av TV4:s lokala stationer. Ett beslut som togs för drygt ett år sedan. Förre vd:n Jan Scherman menar att TV4 bluffade när man i konstitutionsutskottet, KU, sade att de lokala stationerna var mycket viktiga för TV4 och en anledning till att man inte borde skära ner kanalens reklamminuter med en tredjedel.

– Jag tänker att bluffen funkade, TV4 lurade samhället, politikerna, ansvariga myndigheter, tv-tittarna och det funkade, säger Jan Scherman till SVT.

KU gick på TV4:s linje och lät kanalen behålla sin reklamtid. Två år efter att KU fattat sitt beslut lade kanalen ned de lokala tv-stationerna.

– De hade gett sken av att den här lokala nyhetsverksamheten var väldigt central och viktig för dem så att det jag tyckte ju att det kändes som ett ohederligt sätt att föra en dialog med, säger Peter Eriksson, dåvarande miljöpartistisk ordförande i konstitutionsutskottet till SVT.

Men TV4:s nuvarande vd håller inte med om att talet i KU var en bluff.

– Jag skulle kunna hålla precis samma presentation idag. Vi lurade absolut inte KU utan vi berättade och försökte förklara det orimliga i att straffa ett företag som så tydligt har högre ambitioner än TV3 och Kanal 5, säger Casten Almqvist till SVT.

Mika Wallgren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.