Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Janne Josefsson: Sveriges självbild krackelerar

Publicerad: 29 september 2010, 20:27

I kväll avslöjar Uppdrag Granskning hur en chef på Göteborgs Energi hotar en medarbetare att kontakta Uppdrag Granskning: - Det här är ett klart brott mot meddelarfriheten, säger en upprörd Janne Josefsson.


Efter Uppdrag Gransknings avslöjande kring att en byggherre haft privata affärer med centralt placerade tjänstemän i Göteborgs Stad kommer nästa skandal.

I kvällens Uppdrag Granskning visas hur Göteborgs Energi försöker tysta medarbetare.  Fallet rör en medarbetare som varit involverad i ett projekt som går ut på att byta alla elmätare i Göteborg – ett kontrakt värt 700 miljoner kronor.

Medarbetaren har varit kritisk till hur projektet skötts och varnat ledningen för att projektledaren gått leverantörens ärende. Att så verkligen är fallet visas också i kvällens avsnitt. Vad som också framgår är att en chef från Göteborgs Energi hotar medarbetaren om hon går till Uppdrag Granskning:
- I kväll visar vi att mutor och korruption inte bara rör enskilda tjänstemän i kommunen, utan är ett utbrett fenomen. Vi visar också på en tysthetskultur, säger Janne Josefsson.

Vad han bland annat syftar på är händelserna kring byggherren där kommunen hyrde in tre vakter för att hindra Janne Josefsson och hans kollega att besöka ett öppet möte. Och nu avslöjar man alltså att kommunala representanter inte drar sig för att tysta medarbetare:
- Vi kände på oss att något var på gång och riggade personen med dold mikrofon. Jag är knappt förvånad längre med tanke på att kommunalrådet Helena Nyhus sagt till oss att vi är öppna mot all media, men inte mot er. De andra kan vi dribbla bort, säger Janne Josefsson.

I inslaget kring just Göteborgs Energi framgår bland annat följande syn på Uppdrag Granskning från chefen på Göteborgs Energi: ”De skyr ju inga medel…De dundrar in på kontoret och fysiskt trycker ner den i stolen man ska intervjua och med fysiskt våld hindrar dem att gå därifrån. Men (namnet) jag vill inte lägga munkavel på dig.

Därefter framgår följande:
”Om det skulle vara så att du är så pissed off på detta att du faktiskt vill klämma åt Göteborgs Energi så sitter jag ju risigt till som person.”

Sedan säger hon:
”Om folk säger att det är (namnet) eller någonting sådant va. Då kommer jag att kolla upp det (namnet) bara så att du vet.”

Hur pass vanligt det egentligen är att man bryter mot meddelarfriheten i Sverige vet inte Janne Josefsson. Han tycker också att det är sällsynt att en chef går på så hårt.

Ytterst menar han att detta och andra fall visar att Sveriges självbild håller på att krackelera:
- Nästa fråga är ju om det bara gäller Göteborg eller hela landet. Jag menar kan detta ske bland goa gubbar i Göteborg så undrar man ju, säger Janne Josefsson.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.