Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jätteaffären går igenom: A&T köper Time Warner

Publicerad: 13 juni 2018, 10:40

Foto: Wikimedia Commons

Den segdragna juridiska processen gällande AT&T:s köp av Time Warner är över. Beslutet väntas öppna upp för ytterligare affärer mellan telekomoperatörer och innehållsleverantörer.


Ämnen i artikeln:

AT&TTime Warner

AT&T:s köp av Time Warner har varit en av medievärldens stora snackisar sedan affären annonserades i oktober 2016. Sedan dess har uppköpet dragits i juridisk långbänk på grund av den makt som AT&T skulle få över den amerikanska mediemarknaden. Kritiker har menat att AT&T kan komma att införa stora prisökningar om de skulle få kontroll över Time Warners utbud.

En av de som använt affären som politiskt slagträ är Donald Trump som vid flera tillfällen uttryckt sitt ogillande.

Men igår kom den slutgiltiga domen – affären går igenom. Enligt The Guardian hade folk börjat köa utanför rättssalen där beslutet skulle presenteras redan ett dygn innan det offentliggjordes. Analytiker tror nu att fler liknande affärer där telekomoperatörer köper innehåll via bolag som Time Warner är att vänta. Time Warner äger bland annat HBO och Warner Bros. som sitter på rättigheterna till filmserier som Batman och Harry Potter.

En affär som kommer att skyndas på är det budkrig kring 21st Century Fox, där Walt Disney och Comcast är inblandade. I dagsläget har Walt Disney lagt ett bud på 52 miljarder dollar, ett bud som Comcast väntas toppa.

På den svenska marknaden har flera telekomoperatörer de senaste åren försökt lägga beslag på innehållsleverantörer. Så sent som för tre veckor sedan avslöjade Resumé att Telia vill köpa Bonnier Broadcasting för mellan 10-12 miljarder kronor.

Prislappen för Time Warner är 85,4 miljarder dollar.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

AT&TTime Warner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.