Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jätteaffären klar: Telia köper hela Bonnier Broadcasting

Publicerad: 20 juli 2018, 04:18

Foto: Montage

Det har tidigare cirkulerat uppgifter om att Bonnier ville behålla 10 - 20 procent av sin tv-verksamhet. Men nu står det klart att Telia köper hela Bonnier Broadcasting.


Ämnen i artikeln:

TeliaCMoreBonnier BroadcastingBonnierTV4

Resumé kunde redan i slutet av maj avslöja att Telia slutförhandlade med Bonnier Broadcasting om ett uppköp av Bonniers tv-verksamhet i Norden. Affären ryktades då vara värd runt 10 - 12 miljarder kronor.

Nu står det klart att jätteaffären blir av och att Telia köper kanalerna TV4, CMore och finska MTV3. Det gör att staten, som är dominerande ägare i Telia med en andel på 37,3 procent, blir störst i telekom-media.  

Men dagens affär ser till viss del annorlunda ut än vad tidigare uppgifter gett vid handen och innebär att Bonnier inte behåller någon kontrollpost i samband med Telias förvärv av Bonniers hela tv-verksamhet. Det har cirkulerat uppgifter om att Bonnier skulle vilja behålla 10 - 20 % av sin tv-verksamhet. Men Telia köper alltså 100% av Bonnier Broadcasting. Prislappen blir också något lägre än jämfört med tidigare uppgifter som pekat på mellan 10 - 12 miljarder kronor. Nu landar försäljningssumman på 9,2 miljarder.

En hake som gjort att slutförhandlingarna dragit ut på tiden har varit Telias oro för att Bonnier skulle starta en ny och för Telia konkurrerande tv-verksamhet. Allting tyder dock nu på att Telia fått tillräckliga garantier för att så inte är fallet.

Efter Resumés första avslöjande har det uppstått en intensiv debatt om statens 37-procentiga ägande i Telia och den kraftigt utökade makt över media som staten får med Telias förvärv av Bonnier Broadcasting, som omsätter cirka 8 miljarder och har drygt 1 000 anställda i Sverige och Finland. Till de statliga medierna hör också Public Service-företagen SVT, SR och utbildningsradion som genom den nuvarande licensavgiften omsätter 8,5 miljarder kronor.

Staten är störste enskilde ägare i Telia som förra året omsatte 80 miljarder och redovisade en vinst på 13 miljarder. Staten heläger också Teracom som i fjol omsatte 2 miljarder kronor och gjorde ett rörelseresultat på nära en halv miljard.

Enligt Resumés källor har Telias ledning genom dagens affär markerat stor beslutsamhet att genomföra köpet av Bonnier Broadcasting. Nu blir det Konkurrensverket som ska granska uppgörelsen. Samtidigt så ökar trycket på staten att sälja sin andel av Telia.

LÄS MER: Jan Scherman: Därför vill Bonnier göra sig av med TV4

LÄS MER. Jan Scherman: Bonnier-vd:n Tomas Franzén befinner sig i farozonen

LÄS MER:
Affären gör Bonniers framtida inriktning oklar

LÄS MER: Bonnieraffären ger Telia möjlighet att ge sig in i rättighetsfajten

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.