Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jätteaffären spricker

Publicerad: 9 maj 2014, 06:35

Maurice Lévy och John Wren för ett år sedan då affären offentliggjordes. Nu har den spruckit.

Det blir ingen sammanslagning mellan nätverken Publicis-Omnicom. Nätverken meddelar att man går skilda vägar. Den planerade sammanslagningen har brottats med maktstrider och skatteproblem. Wallenberg-sfären hade aktier i Alibaba som idag värderas till 1 500 miljarder kronor, men sålde aktierna för en struntsumma år 2004. Vita Huset har gått i taket över Nordkoreas Obama-hån. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Jätteaffären spricker
Det blir ingen  35-miljarderdollaraffär mellan nätverken Publicis och Omncom. Den planerade sammanslagningen har brottats med maktstrider, lagmässiga och skattetekniska problem.
I ett gemensamt  uttalande meddelar Publicis-chefen Maurice Lévy och Omnicom-chefen John  Wren att man går skilda vägar, enligt Financial Times.
”Utmaningar  som återstår i kombination med den långsamma utvecklingen har skapat en  skadlig osäkerhet för båda gruppernas intressen och deras anställda,  kunder och aktieägare. Vi har därför gemensamt kommit överens att  fortsätta längs med våra egna individuella vägar. Vi fortsätter  naturligtvis att vara konkurrenter, men behåller en stor respekt för  varandra.”, meddelar man.

Expressen försvarar Janne Josefssons vänstergranskning
Expressens  nyhetskrönikör Britta Svensson försvarar UG:s granskning av våldet inom  vänsterextremismen och tycker att nazistanklagelsen från SR:s  programledare Ametist Azerdogan är helt befängd.
”Det är något  oerhört extremt att vara nazist i dagens Sverige. Ett mänskligt och  socialt utanförskap som få är beredda att ge sig in i…Själv omnämndes  jag som ”tanten som är värren än Klas Lund ” i sociala medier efter min  krönika om demonstrationen i Kärrtorp den 22 december”, skriver hon.
Britta Svensson hyllar UG:s granskning och tycker det är det bästa man har gjort.

Wallenbergarnas miljardtabbe
Internetbolaget  Alibaba värderas till hela 1 500 miljarder kronor inför sin  börsnotering i USA. Wallenbergs maktbolag Investor var med vid starten  1999, men sålde aktierna för struntsummor år 2004. Investors vd, Börje  Ekholm, var ansvarig för affärsområdet Nya Investeringar och Investor  Growth Capital, IGC, som sålde innehavet i Alibaba, enligt DI.
Investor  hävdar att försäljningen av aktierna hade att göra med att man var  tvingat att stärka balansräkningen under den kraftiga börsnedgången år  2000-2004.

Mindre Netflix-användning
Alltfler  har tillgång till streamade betaltjänster för film och tv, men trots  det ökade inte den dagliga räckvidden mellan fjärde kvartalet 2013 och  det första kvartalet 2014, enligt MMS. Enda undantaget är Viaplay som  kan ha fått draghjälp av OS-sändningarna i Sotji och ökade med nära 70  000 tittare i daglig räckvidd.
Analysbolagets undersökning visar att  drygt 1 miljon människor hade tillgång till Netflix under det första  kvartalet medan motsvarande siffra för MTG:s tjänst Viaplay ligger på  889 000 personer. C More Play har 162 000 kunder, medan HBO Nordic,  Telia Play och TV4 Play Premium har 205 000 kunder, enligt DI.

USA fördömer Nordkoreas Obama-hån
Nordkoreas  officiella nyhetsbyrå, KCNA, beskrev nyligen Barack Obama som ”en  clown”, ”en smutsig typ” och någon som har ett ”aplikt utseende”. Vita Huset har nu gått i taket.
–  Även om de regeringskontrollerade medierna är kända för sina överdrivna  teaterkonster, så är dessa kommentarer synnerligen otäcka och  respektlösa, säger Caitlin Hayden, talesperson för Vita husets  nationella säkerhetsråd.
Texten från nyhetsbyrån publicerades inte på engelska, enligt DN.

Apple köper Dr Dres bolag
It-jätten Apple köper hörlurstillverkaren och musiktjänsten Beats Electronics för 3,2 miljarder dollar, enligt Financial Times.
Företaget har grundats av musikproducenten Jimmy Iovine och hiphop-legendaren Dr Dre. Financial Times källor uppger att affären kan presenteras redan nästa vecka, enligt Sydsvenskan.

Syrien-debatt gav slagsmål i tv-studion
Journalisterna Saker al-Johari och Mohamma al-Jayousi satt i en tv-studie för att debattera Syrien-konflikten, enligt SvD.
Efter en rad anklagelser mot varandra övergick man till ett vilt slagsmål som bland annat ledde till att man möblerade om i tv-studion.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.