Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jeanette Bonnier är död

Publicerad: 17 april 2016, 09:37

Jeanette Bonnier har gått bort.

Foto: Andreas Elgstrand.

Bonnier-koncernens största ägare Jeanette Bonnier har avlidit. Hon blev 82 år.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterJeanette BonnierBonnier ABExpressen

Jeanette Bonnier gick bort på lördagen efter en tids sjukdom, rapporterar flera medier. Hon föddes 1934 som dotter till bokförläggaren Albert Bonnier jr och var koncernens största delägare med en tiondel av aktierna. De senaste åren har hon suttit i styrelserna för Expressen, Dagens Nyheter, och SF.

Expressen, som hennes pappa startade och hon själv arbetade på under 1950-talet, flaggar på halv stång i Marieberg och tidningens blå ram har på söndagen ersatts mot en svart (se bild längst ned).
– Det var ett tungt besked och vi gjorde förstås om tidningen direkt, natten till söndagen, för att uppmärksamma och hedra en så speciell person som Jeanette var. Många kommer att framhålla hennes kulturgärning, som skapandet av Bonniers konsthall, men jag vill påminna om den unika betydelse hon hade för Expressen, säger chefredaktör Thomas Mattsson.

LÄS MER: Leif Holmkvist: "Men ring Jeanette då!"

I en lång text hyllar han Jeanette Bonniers gärning och inflytande över Expressen – tidningen hon hade varmt om hjärtat.
– Jeanette liksom vakade över tidningen, och då inbegriper jag alla också som var vd eller styrelseordförande... hon var ju inte alltid så diplomatisk ens i styrelserummen, hon sa som det var, och hennes blotta närvaro var ett stöd för Expressen. Särskilt för en kvällstidning är ägarnas tydliga och synliga engagemang viktigt, exempelvis i styrelsen, och det var hon generös med. Vi saknar Jeanette, säger Thomas Mattsson.

Även Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski har skrivit en krönika med anledning av Jeanette Bonniers bortgång.

"Orädd, beslutsam, engagerad. De egenskaperna kännetecknade henne, inte minst i DN:s och Expressens styrelser där hon var mångårig ledamot. Budskapen var ibland kärva, men samtidigt fyllda av ett livligt intresse för det redaktionella. Jeanette Bonnier såg sig själv som journalist. Innehållet var det viktigaste. Hon levandegjorde i sin egen person en 200-årig kulturbärande tradition" berättar han.

Bonnier AB:s styrelseordförande Carl-Johan Bonnier skriver i ett minnesord:

"När jag fick ett e-mail av Jeanette så var det alltid skrivet i versaler. Men inte bara det, hon PRATADE också i versaler. Och det fick genomslag. Jeanette hade ett inflytande på ägarbesluten som ofta till och med gick utöver hennes betydande ägarandel".

Jeanette Bonnier har tidigare sagt att hennes släktingar inte kommer att få ärva hennes ägarandel i Bonnier, skriver TT. Arvet som värderas till omkring tre miljarder kronor ska gå till en stifelse. Denna ska dela ut en avkastning på miljontals kronor per år till konstnärer, forskare och förföljda journalister.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.