Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jeanette Bonnier spår rikstidningsdöd

Publicerad: 21 maj 2013, 20:45

Jeanette Bonnier i Expressen-programmet "Pihblad & Svensson" som sändes i går kväll.

Foto: Expressen.

Jeanette Bonnier, 79, dotter till legendariske förläggaren och företagsledaren Albert Bonnier och därigenom Bonnierkoncernens störste ägare, intervjuades i Expressen-programmet ”Pihlblad & Svensson” i går kväll. Hon tror att tryckta medier kommer att finnas kvar i framtiden, men att minst en av de fyra stora rikstidningarna kommer att försvinna inom fem år.


Ämnen i artikeln:

Jeanette Bonnier

Jeanette Bonnier började som allmänreporter  på Expressen 1952. Hon var under flera år reporter på bland annat  Veckojournalen och Bildjournalen. Under åren 1969 till 1976 var hon chef  för Bonnier Inc. i New York.

Hon är även grundare av och styrelseordförande i  Bonniers Konsthall  samt ledamot i AB Kvällstidningen Expressen och i AB  Dagens Nyheter,  liksom i SF, Svensk Filmindustri.

Hur stor mediemakt anser hon då att hon har som största ägare till Bonnier-imperiet?
– Jag upplever inte att jag har makt, men jag upplever att jag kan påverka. Det kan ju vem som helst, men det är möjligt att jag kan påverka lite mer, med tanke på min ställning. Men media är ju fria produkter och då ska man inte lägga sig i hur innehållet hur mycket aktier man än äger. Det strider ju mot hela idén om en fri press, säger hon i ”Pihlblad & Svensson”.

Jeanette Bonnier fick frågan hur hon ser på den snabba strukturomvandlingen i mediebranschen.

– Den är oerhört dramatisk, och oerhört svår att förstå varthän den leder. Jag tror att de flesta inom media står frågande inför den här utvecklingen.

– Jag tror fortfarande att det kommer att ges ut tryckta media. Men varje produkt måste ha en stark profil och sin egen personlighet, och då måste man leta efter det; hur ska Expressen se ut? Vad ska den säga och vad ska den ge publiken? Likaså Dagens Nyheter, etc etc. Och dit tror jag inte att man har kommit ännu. Jag tror att många är jätterädda för vad som händer. Man förlorar ju alla annonser, och annonser är ju pengar, och då måste man sätta sig ner och fundera – hur ska vi se ut i framtiden.

Hon säger att hon själv inte är rädd för utvecklingen, men att hon ständigt funderar över omvandlingen.

På frågan om Bonnier har slopat sin uthållighet och långsiktighet, med tanke på nedläggningen av TV4 News efter bara 17 månader, säger hon:

– Nej, det tror jag inte vi har – men man får ju inte vara dum. När man ser att något inte får den publik man hade hoppats på och det är en stor redaktion, då måste man ju lägga ner det och tänka ut vad man kan göra i stället.

Jeanette Bonnier tror att Jonas Bonniers hårt kritiserade tidskriftsaffär i USA så småningom kommer att generera pengar och att man där tänker långsiktigt.

Jonas Bonnier sitter säkert som vd, försäkrar Jeanette Bonnier.

– Han har ett intellekt, han förstår sig på våra produkter, och det är jätteviktigt.

Hon tror inte att alla de fyra stora rikstidningarna (Schibsted-ägda SvD och Aftonbladet och Bonnier-ägda DN och Expressen) finns kvar om fem år, men hon vill inte säga vilken eller vilka hon tror försvinner.

Trots sin ålder är hon på hugget och tänker fortsätta så länge hon är alert.

Programledaren Niklas Svensson frågade när hon tänker trappa ner:
– Aldrig ha ha! Men nej, när jag känner att mitt huvud inte hänger med längre.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Jeanette Bonnier

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.