fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jennifer Wegerup: Jag känner mig sviken av Aftonbladets ledning

Publicerad: 6 december 2017, 16:14

Resumés chefredaktör Johan Såthe och den tidigare Aftonbladet-skribenten Jennifer Wegerup.

I ett specialavsnitt av Resumé Insikt Debatt berättar den tidigare Aftonbladet-skribenten Jennifer Wegerup om vad som fick henne att skriva den text där hon berättade varför hon valde att tillfälligt lämna den bransch hon drömt om sedan hon var liten.

Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénAftonbladetResumé Insikt DebattJennifer Wegerup

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Resumé publicerade förra veckan en stark text med rubriken ”Knäckt av kollegorna – så skapas kulturen som knäcker kvinnor.

I texten berättar den före detta Expressen- och Aftonbladetjournalisten Jennifer Wegerup om hur hon upplevt sina 24 år inom kvällspressen.

Hon berättar om framgångens baksida; om kräkningar och sexuella trakasserier från kollegor och konkurrenter.

Läs Jennifer Wegerups text här.

I ett specialavsnitt av programmet Resumé Insikt Debatt berättar Jennifer Wegerup om bakgrunden till varför hon skrev texten och vilka reaktioner hon fått sedan hon berättat om vad hon utsatts för.

– Jag kände ett stort ansvar mot mig själv och den lilla flicka som drömde om att bli journalist och för mina döttrars skull, att skriva den här texten, säger hon i programmet.

Hon berättar bland annat att den man som utsatt för en av de värsta kränkningarna har ringt upp henne och bett om ursäkt.

– Vi hade ett bra samtal. Jag tror att han också förstod att hade jag hade rätt ge min version av det som skett eftersom han talat om det flera gånger, säger Jennifer Wegerup, som är förvånad och besviken över att ingen från Aftonbladets ledning hört av sig till henne efter texten publicerats.

Du beskriver i texten att du för ganska exakt ett år sedan drabbades hjärtklappning. Du läkarundersöktes, utan att man hittade någon annan orsak att du varit under stark stress. Hur mår du idag?

– Jag mår bättre. Det känns fint med all den här kärleken som jag har fått den senaste veckan. Jag är en tuff person, det jobbiga med det här är att jag blivit ett offer. Jag vill inte att kvinnor hela tiden ska vara offer. Jag har alltid varit en person som har tagit tag i saker i mitt liv. Samtidigt måste det få vara okej att inte må bra i perioder av livet. Allt är inte alltid perfekt, säger Jennifer Wegerup.

– Men det är klart att jag känner mig sviken av väldigt många personer. Av Aftonbladets ledning, av cheferna som inte stöttade mig. Av kollegorna som tittade bort för att det var för jobbigt.

– Sorgen kommer fortfarande över mig när jag pratar om det som hände med min dotter.

Om framtiden säger Jennifer Wegerup:

– Visst, jag bra frilansjobb och jobbar med Gazetta dello sport och Sky News. Men jag blev av med ett jobb som jag älskade. Jag var krönikör på Sveriges största tidning, jag hade en hög lön, mycket frihet och så vidare. Och det var jag som fick gå.

– Det är ett ganska ensamt liv att vara frilans. Jag blev av med min redaktion och mina resor. Jag har svårt att se det här som någon slags revansch, det handlar bara om att berätta. Nu mår Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén väldigt dåligt av det som hänt, det är tråkigt att höra.

– Men det var en period i våras när jag mådde så dåligt... hade jag inte haft mina barn så vet jag faktiskt inte hur det hade gått. De mornar de var hos sin pappa tänkte jag "varför ska jag gå upp ur sängen överhuvudtaget". Så var det.

Se programmet i sin helhet här:

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev