Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jennifer Wegerup lämnar Aftonbladet efter 14 år

Publicerad: 12 januari 2017, 13:01

Jennifer Wegerup har arbetat på tidningen i 14 år. Efter den sista januari lämnar Sportbladet-profilen Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSportbladetJennifer Wegerup

Hon kom till Aftonbladet 2003 efter nio år på Expressen och har bevakat Fotbolls-EM, OS och följt Zlatan Ibrahimovic i Milano och Paris. Jennifer Wegerup har suttit i Guldbollen-juryn i tio år och skrivit för Gazzetta della Sport i elva år med ett starkt internationellt kontaktnät. Hon har skrivit krönikör för Sportbladet sedan 2007 och mellan 2011 och 2016 var hon även nyhetskolumnist på Aftonbladet. Efter månadsskiftet lämnar hon tidningen.

– Jag har varit på Sportbladet i 14 år och känner att jag måste ha nya utmaningar om jag ska utvecklas. Det har varit en fantastisk tid med många minnen, men det är helt enkelt dags att gå vidare. Jag har gjort det här så länge och behöver en annan typ av intellektuell stimulans.

Kommer du att jobba med annat än sportjournalistik framöver?
– Ha tålamod så får ni snart veta.

Utöver sportbevakningen har Jennifer Wegerup även bedrivit vanligt nyhetsarbete under karriären och varit korrespondent och stringer i London, Rom och Milano i flera år.

Vilka är dina starkaste minnen från åren på Sportbladet?
– När jag fick vara med och fira scudetton med Milan, i maj 2011, på deras lyxhotell i Rom. Jag skålade med en glad Zlatan och intill oss dansade Nesta, Gattuso och de andra stjärnorna. Då Pippo Inzaghi slog sitt målrekord och jag fick vara med på Gazzettans redaktion med honom och fira är ett annat stort minne. Och så EM i Portugal, OS i Peking och Rio de Janerio.

–. Att följa svensk idrotts största makthavare, Zlatan Ibrahimovic, har också varit speciellt. Jag minns hur jag blev inringd mitt under mammaledigheten när Zlatan hade skrivit på för Inter 2006, jag ammade ännu så på flygplanstoaletten stod jag med en bröstpump och lättade på trycket. Jag tänkte "detta gör inga manliga kollegor". Jag borde fått komma med i 10000-meterklubben för det!

Är Sportbladet en bättre tidning än för 14 år sedan?
– Det är åtminstone en mer komplex produkt om man ser på framväxten av alla nya kanaler. Samtidigt gör vi fortfarande en väldigt stark papperstidning vilket är något att vara stolt över med tanke på utvecklingen i branschen. Jag tycker att Sportbladet är komplett. Det som är lite tråkigt är att det fortfarande är väldigt få kvinnor. Det har kommit fler kvinnor men behövs ännu fler, på tunga poster. Nu slutar också jag, som varit den enda fast anställda kvinnan med främst en krönikörsroll.

Vilken förändring skulle du vilja se när det kommer till just den frågan?
– Det gäller inte bara Sportbladet, utan genomsyrar hela sporten. Fotboll och sportjournalistik är extremt mansdominerade världar. Och även om fler tjejer får chansen än tidigare så finns det ett glastak där det är svårt att nå de tunga posterna. Det märker jag av när två tunga maktmän som möts. De sträcker på sig på ett speciellt sätt och man blir tredje hjulet som kvinna. Det är sådana där små saker som de förmodligen inte är medveten om. .

– Samtidigt är jag stolt över att det är så många unga kvinnor som vill bli sportjournalister som hör av sig till mig med frågor eller säger att jag är en förebild för dem.. Jag har mötts av respekt, inte minst i macholandet Italien. Jag är ju Norden-korrespondent för Gazzetta dello Sport sen 11 år.

Kommer du att fortsätta att skriva för dem?
– Absolut. Och jag fortsätter med mina böcker, i vår kommer nummer åtta ut och i sommar nummer nio.

Har du gjort klart med ett nytt jobb?
– Jag säger som Zlatan brukar säga, om att respektera sitt kontrakt: Jag har kontrakt till den sista januari och fram till dess har jag inga kommentarer.

Sportbladetchefen Pontus Carlgren:

– Jennifer har under många år gjort stora och viktiga insatser för Sportbladet både som nyhetsreporter och krönikör. Nu tycker hon det är tid för nya utmaningar. Vi önskar henne all lycka i framtiden.

Hon är en av era största profiler och enda kvinnliga fast anställda krönikören. Hur kommer hon att ersättas?
– Stämmer att Jennifer är vår mest profilerade kvinnliga krönikör. Men vi har flera andra starka kvinnliga röster, både fast anställda och som frilans.
Vi har ännu inte bestämt hur Jennifers plats ska ersättas.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.