torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jennifer Wegerup lämnar Moderaterna – för journalistiken

Publicerad: 31 augusti 2017, 07:34

Jennifer Wegerup går tillbaka till journalistiken efter fyra månader i partipolitiken. Ett av hennes nya uppdrag blir att vara Norden-stringer för Sky News Italia.

Ämnen i artikeln:

Jennifer WegerupModeraternaMediaMedierJournalistik

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


För tre veckor sedan sade Jennifer Wegerup upp sig som från Moderaterna där hon ingått i partiledarstaben. Det var alltså innan partiordförande Anna Kinberg Batras uträde i förra veckan och sejouren inom partipolitiken blev bara fyra månader för journalisten.

LÄS MER: Jennifer Wegerup lämnar Aftonbladet
LÄS MER: Wegerup till Moderaterna

– Jag hade ett toppjobb i politiken, men jag har saknat journalistiken. Jag ville skriva och göra tv igen, göra det jag brinner för. Jag upplevde tidigt en slags tomhet men ville ge det nya jobbet en ärlig chans. Jag har också saknat kontakten med min publik under de här månaderna, även om många läsare har hört av sig och sagt att de saknar mina texter. Det får mig ännu mer att känna att jag har ett ansvar att använda min penna, säger Jennifer Wegerup till Resumé och tillägger:

– Samtidigt ångrar jag inte det minsta att jag tackade ja till att arbeta för Moderaterna. Det har varit otroligt lärorikt att få följa makten från insidan. Alltifrån diskussionerna och stabsmöten till resor i SÄPO-bilen med Anna Kinberg Batra.

Vad har varit mest lärorikt?
– Att se allt från andra sidan. Ett nytt perspektiv. Att följa vardagen med många av landets makthavare och de hårt arbetande människorna runt makthavarna. Det har otroligt lärorikt. På samma sätt som de andra yrken jag hade innan jag blev journalist har varit det. Man blir mer ödmjuk och lyhörd i reporterrollen av att se nya världar inifrån.

Tillbaka i journalistiken kommer Jennifer Wegerup få nya uppdrag. Bland annat blir hon stringer i Norden för mediejätten Sky News italienska kanal Sky News Italia, med uppdrag att göra reportage och bevaka stora nyheter från de nordiska länderna. Hon kommer främst att agera som nyhetsreporter, men också med sin mångåriga bakgrund som sportjournalist rapportera för Sky Sports.

Hur fick du jobbet på Sky Italia?
– Jag har många kontakter både i England och Italien eftersom jag har varit utrikeskorrespondent i London för Expressen och Aftonbladet och korre även i både Rom och Milano, samt skrivit för Gazetta dello Sport i elva år. Jag kan inte säga så mycket mer än att det ena gav det andra.

Vad har du för förväntningar på det här karriärsteget?
– Det känns väldigt bra. Sky satsar stort i Italien och har nyligen flyttat sitt huvudkontor från Rom till Milano där jag delvis kommer att bo, jag har skaffat lägenhet där. Jag gillar mixen som jag kommer att få i mina uppdrag och att få utvecklas som tv-journalist. Det känns lite som att komma hem faktiskt. Jag är nog lite mer diktare och drömmare än vad jag förstod.

Varför blev det bara fyra månader?
– För att jag inte kan tacka nej till en sådan här chans. Jag är 44 år, då hoppar man på de rätta tågen när de kommer. Jag har dessutom fått fyra nya bokkontrakt, ett för Ekerlids förlag och tre för Olika förlag. Och jag kommer att trappa upp mitt skrivande för Gazzetta dello Sport igen. Jag känner att jag har en skyldighet mot mig själv att göra det jag brinner för.

– Jag var i vintras lite mätt på skrivande och tyckande efter 23 år i yrket. Nu är jag omladdad och otroligt motiverad. Kanske tycker vissa nu att jag är lite galen som lämnar ett liv med så bra villkor som jag har haft inom Moderaterna för ett som frilansjournalist. Men pengar och presige har aldrig varit min drivkraft.

– Jag kommer nu snart också att starta en pod med en mycket känd kvinnlig kollega, om allt från fotboll till passion, livet och jämställdhet. Vi kvinnor som varit med ett tag behövs, våra röster gör skillnad och vi banar väg för de yngre. När unga kvinnliga kollegor säger till mig "du är en förebild", då känner jag att jag har ett ansvar.

Känner du dig någonstans bränd journalistiskt på grund av de här månaderna där du jobbat för ett politiskt parti?
– Nej, alla journalister har åsikter och röstar vart fjärde år. Skillnaden är att jag om någon nu är transparent. Jag kommer inte att smyga in några åsikter utan kommer att fortsätta vara en objektiv nyhetsjournalist precis som jag klarat att vara tidigare. Det har aldrig varit några problem.

– Det finns ju välkända skribenter som skriver både nöjeskolumner och ledare, för att ta ett exempel, så ser det ut i dag. I reporterrollen däremot måste man förstås vara hundra objektiv. Det är samtidigt varken en hemlighet eller konspiration att det finns en viss vänsterdominans bland journalister. I den bästa av världar borde det vara en jämn fördelning, det är viktigt ur en demokratisk synpunkt. Redaktioner bör ha en mångfald i allt: ursprung, kön, sexuella prefenser och självklart även politiska åsikter, säger Wegerup.

Hon räknar med en del jobb även åt svenska medier framöver.

– Det här är vad jag jobbat med sen jag var 21 år, nu är jag tillbaka där jag hör hemma, säger Wegerup.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev