Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jens Spendrup förklarar sig

Publicerad: 10 februari 2014, 21:53

Jens Spendrup.

Foto: Sören Andersson/Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup känner sig missförstådd och ångrar att han inte uttryckte sig tydligare i Ekots lördagsintervju. Det säger han till SvD Näringsliv.


– Jag ångrar ju mitt uttalande på så sätt att jag inte har uttryckt mig  tillräckligt klart. För mig är det främmande att säga att kvinnor saknar  kompetens och det är inte vad jag säger om man lyssnar på intervjun. Så  därför får jag ju ångra att jag inte är klarare när jag uttrycker mig,  säger Jens Spendrup till SvD Näringsliv.

Spendrup fick massiv kritik för sina uttalanden om feminism, sitt motstånd mot kvotering och för att han ansåg att det är för få kvinnor som har kompetens nog att sitta i bolagsstyrelser. Han kallades bland annat ett ”praktfiasko”, av Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård.

Nu försöker han förtydliga sig.

– Om man tar ordet kompetens, som vi kanske använder olika, men för mig  består kompetens av två olika komponenter. Dels utbildning och sen är  det erfarenhet. Och vi vet att det historiskt sett har funnits färre  kvinnor som har sökt sig och arbetat hos företag och svenskt näringsliv.  När det gäller utbildning så vet vi att kvinnor har mer gedigen och  bättre utbildning än vad många män har. Jag är väldigt klar över att när  fler kvinnor som söker sig till näringslivet kommer vi få en situation  där fler kvinnor än män har en ledande befattning, säger Jens Spendrup till SvD Näringsliv.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.