Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jesper Kärrbrink lämnar Svenska Spel

Publicerad: 21 april 2008, 12:50

Jesper Kärrbrink hoppar av som vd för Svenska Spel.


Jesper Kärrbrink.

I samband med att Svenska Spel släppte resultatet för första kvartalet kom också beskedet att Jesper Kärrbrink slutar som vd.

– Den mer generella restriktivitet regeringen nu efterlyser ligger inte i linje med min syn på hur Svenska Spels kommersiella verksamhet och spelansvarsarbete bör utvecklas. Jag och styrelsen har därför kommit överens om att det bästa i det här läget är att hitta en efterträdare till mig, säger Jesper Kärrbrink i en kommentar.

Nyligen valdes Margareta Winberg till ny ordförande för Svenska Spel. Då sa finansminister Anders Borg så här:

– Med ordförandebytet vill vi tydliggöra inriktningen för Svenska Spels arbete. Med Margareta Winberg som ordförande förstärker vi inriktningen mot socialt ansvarstagande och folkhälsa. Svensk Spels arbete ska präglas av ansvarstagande, återhållsamhet och måttfullhet, säger finansminister Anders Borg.

Och det är tydligt att det är den nyare försiktiga hållningen som fått Jesper Kärrbrink att lämna bolaget. Han säger till DN att hans uppdrag var att positionera Svenska Spel på en marknad där konkurrensen hårdnade. Nu tror han att den statliga speljätten kommer tappa.
– Jag är rädd att det sker på bekostnad av kanaliseringen, att Svenska Spel tappar marknadsandelar. Jag tycker det är viktigt att man ska spela hos oss i stället för hos andra bolag, eftersom vi tar större ansvar, säger han till DN.se.

Ekonomidirektören Anders Hägg går in som tillförordnad vd tills en ny vd rekryterats.

Svenska Spels resultat för det första kvartalet blev 1 371 miljoner kronor, en förbättring med 20 miljoner kronor jämfört med samma period föregående år.

Svenska Spel är var Sveriges åttonde största annonsör 2007 med bruttoinvesteringar på 321 miljoner kronor. Det var en ökning med 16 procent jämfört med 2006, enligt SIFO Reklammätningar.

Jesper Kärrbrink efterträdde Meg Tiveus som vd för Svenska Spel 2004. Han vardå delägare på riskkapitalbolaget Provider tillsammans med parhästen Håkan Ramsin. Innan dess gjorde han en rekordsnabb karriär inom media. Knappt 30 år fyllda blev Kärrbrink vd på Östersundsposten. Han var sedan vd för Metro International och var bas för Bonniers veckotidningar. Jesper Kärrbrink sitter också i styrelsen för Trångviksbolaget och Iqube.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.