Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

JK-anmäls för jäv

Publicerad: 9 maj 2014, 11:07

UPPDATERAD Den ideella föreningen Public service-rådet JK-anmäler Granskningsnämnden för jäv i ett beslut som rör SR:s bevakning av digital radio, DAB. – Deras anmälan saknar grund, säger Martin Holmgren, vice ordförande i Granskningschef och chef över Nacka Tingsrätt.


”Det är med stor förvåning vi konstaterade att beslutet inte tagit i  plenum utan av en av de två vice ordföranden i nämnden”, skriver  ordförande Gunnar Bergvall i anmälan.

Han menar att Martin Holmgren tidigare har varit ordförande för två utredningar om DAB-systemet.

Bakgrunden  till bråket mellan Public servicerådet och Granskningsnämnden rör en  anmälan om partiskhet och osaklighet när det rör tre program samt hur DAB-frågan har framförts av SR under de senaste två åren till förmån för  DAB-systemet, uppger Public servicerådet.

Granskningsnämnden valde att fria SR och Public servicerådet har nu valt att JK-anmäla Granskningsnämndens beslut.

Föreningen menar att den som fattade beslutet är en förespråkare för DAB och också har fattat liknande beslut tidigare.

–  Anmälan gjordes eftersom det länge har varit svårt att få till en  konstruktiv debatt om framtidens digitalradio. De främsta förespråkarna  för det nu föråldrade DAB-systemet bemöter kritik på ett arrogant sätt  eller inte alls, säger rådets ordförande Gunnar Bergvall i en kommentar.  

Martin Holmgren köper dock inte resonemanget, utan menar att han som vice ordförande kan fatta beslut på egen hand i ärenden som inte har principiell betydelse enligt Radio- och tv-lagen.

Han påtalar också att Public service-rådet kunde ha begärt en omprövning av Granskningsnämnden om man var missnöjd med beslutet.

Martin Holmgren köper heller inte jävsanklagelserna.
– Jag var ordförande för Public Service-kommittérns betänkande 2012 och vi föreslog att man skulle gå vidare med digital radio. Jag har även utrett kommersiell radio 2008. Enligt min uppfattning finns det inget i de två uppdragen som diskvalificerar mig från att fatta ett beslut om opartiskhet som vice ordförande i Granskningsnämnden.

Resumé har sökt Martin Holmgren.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.