Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

JK friar Avpixlat

Publicerad: 16 juli 2014, 08:01

Justitiekanslern (JK) väljer att inte inleda förundersökning mot Avpixlat i två fall gällande hets mot folkgrupp. Anmälningarna rör två texter med rubrikerna "Visst är våldtäkt och kvinnomisshandel djupt rotad i den muslimska kulturen" och "19-årig man greps för smuggling av somalieknark", enligt SvD.se.


Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Sedan Avpixlat skaffade ansvarig utgivare i juni har sajten blivit anmäld två gånger till JK för hets mot folkgrupp. Anmälningarna gäller två artiklar som handlar om att våldtäkt skulle vara rotad i Islam och att en man greps med "somalieknark".

Men JK har i båda fallen valt att inte inleda någon förundersökning. Percy Bratt, advokat och expert på tryckfrihetsrätt, är inte förvånad.
– Nej, jag tycker att det ligger väl i linje med tidigare praxis. JK har tidigare lagt väldigt stor vikt vid yttrandefrihetsintresset och varit restriktiv i sin tillämpning av bestämmelsen om hets mot folkgrupp, säger han till SvD.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.