Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

JK granskar politiker

Publicerad: 2 januari 2008, 08:38

Strömsunds före detta kommunalråd Göran Edman misstänks ha efterforskat Länstidningens källa, med hjälp av en privatspanare. Nu har JK beslutat att inleda en förundersökning mot Edman som riskerar fängelse.


Göran Edman.

En artikel i Länstidningen Östersund i höstas fick Göran Edman (partiet Rättvis demokrati) att gå i taket. I artikeln stod det att Edman givit en kvinna tillåtelse att handla mat på kommunens konto, trots att hon fått avslag av socialförvaltningen.

Edman, som dementerar uppgifterna, ska enligt Länstidningen ha anlitat privatspanaren  Jan  Sjödin för att leta rätt på tidningens källa. Privatspanaren kallade LT:s reporter till kommunhuset och uppsökte även socialchefen Paul Bergenby.

Nu har Justitiekanslern, JK, beslutat ett inleda en förundersökning mot Edman.

– Det är viktigt att få det prövat om det är möjligt att genom ett ombud gå runt lagen. Viktigt för medier i hela Sverige, säger LT:s chefredaktör Lennart Mattsson i egna tidningen.

Göran Edman (partiet Rättvis demokrati) vill inte uttala sig om JK:s utredning. Straffet för uppsåtlig efterforskning är böter eller fängelse i högst ett år.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.