Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

JK lägger ned Expressen-ärende

Publicerad: 23 september 2014, 11:20

UPPDATERAT En docent JK-anmälde Expressen efter att tidningen avslöjat att han spridit främlingsfientliga åsikter på hatsajter. JK väljer nu att lägga ned ärendet.


Ämnen i artikeln:

Exponerat

Docenten skrev bland annat om "obehövda muslimer", men också kommentarer som: "Många  moderater inser problemen men är liksom Hitlers hantlangare för fega  för att ta konsekvenserna och göra uppror mot psykopaten Reinfeldt."

Expressen  avslöjade sedan vem som stod bakom åsikterna i sin  "Avpixlat"-publicering och anmäldes senare av JK som inledde en  utredning av brott mot Yttrandefrihetsgrundlagen, YGL.

JK ville utreda om Expressen brutit mot tystnadsplikten eftersom docenten också hade lämnat kommentarer på Expressens webbplats.

Justitiekansler Anna Skarhed har nu beslutat sig för att lägga ned ärendet.

Beslutet motiveras med att det inte har gått att nå full klarhet i om de uppgifter som har lämnats till Expressens Opinionsbloggen omfattas av grundlagsskydd enligt databasregeln i Yttrandefrihetsgrundlagen, YGL.

JK tycker att det är "otillfredsställande" att det är omöjligt att fastställa vad som egentligen gällde när uppgifterna lämnades i Opinionsbloggens kommentarer. Men detta gör samtidigt att det saknas förutsättningar att utkräva ansvar för brott, enligt JK.

Ärendet läggs därför ned.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson ger följande kommentar:
"Jag  har respekt för att den som avslöjas med att sprida tusentals inlägg på  hatsajter inte uppskattar det, men är man så tongivande i att  exempelvis sprida att asylsökande är "bedragare" och sånt så får man  rimligen acceptera en offentlig debatt om detta.", skriver han.

Expressens grävande reportrar David Baas och Christian Holmén tilldelades Guldspaden för Avpixlat-avslöjandet.

Kommentar: JK:s föredragande missförstod först vilket ärende det hela egentligen gällde, vilket gör att den tidigare uppgiften om att ärendet har skickats tillbaka till polisen i Skåne är felaktig.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Exponerat

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.