Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

JK utreder tidningen Norra Skåne

Publicerad: 7 november 2008, 10:21

JK inleder en förundersökning mot tidningen Norra Skåne i Hässleholm. Anledningen är att tidningen ska ha röjt en källa.


Tidningen Norra Skåne hängde ut en uppgiftslämnare med namn och bild trots att de först lovat att han skulle få vara anonym. Mannen anmälde tidningen till JK för brott mot tryckfrihetsförordningens anonymitetsregler. Nu har JK beslutat att inleda en förundersökning.

Tidningens ansvariga utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk har själv erkänt i en krönika att hon publicerade hans namn trots att hon först sagt att han skulle få vara anonym.

I sitt beslut skriver JK:
” På det nu föreliggande materialet bedömer Justitiekanslern att anmälaren tydligt har klargjort att uppgifterna lämnades för publicering med det uttryckliga förbehållet att hans identitet inte skulle röjas. Uppgifterna torde därmed ha lämnats inom ramen för meddelarfriheten. Justitiekanslern bedömer sålunda att tystnadsplikt gällde och att uppgiftslämnarens namn inte fick anges i samband med publiceringen.”

Linda Fagerlind

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.