Media
JO kräver svar efter grävaren Önells anmälan
Publicerad: 24 november 2014, 11:51
Berit Önell.
Foto: Facebook.
Resumé har tidigare rapporterat att Kammarrätten i Göteborg anser att Norra Skånes grävande reporter Berit Önell inte ska få se raderade mejl mellan tidningsledningen och Hässleholm kommunalråd – mejlen finns kvar som säkerhetskopior. Nu får hon dock gehör hos JO i en liknande fråga.
KB
Karl-Johan Byttner
Berit Önell gjorde upp med Norra Skåne och avslutade sin tjänst den 31 oktober med ett avgångsvederlag.
Hon har tidigare anmält det hela hos JO eftersom hon menar att bristerna i diarieföringen hos Hässleholms kommun kan utgöra ett brott mot grundlagen.
I sin anmälan hävdar hon bland annat politiker och tjänstemän bara lämnar "vissa" handlingar till registratorn för diarieföring, medan andra behålls på olika tjänsterum.
"Avsikten verkar främst vara att handlingarna inte ska bli offentliga. Agerandet innebär också att handlingarna inte är ordnade på ett sådant sätt att det enkelt går att ser vilka handlingar som har upprättats eller kommit in.", skriver hon.
Bakgrunden är att hon granskade Hässleholms kommunalpolitiker i en rad affärer och att kommunledningen sedan ska ha utövat påtryckningar gentemot tidningsledningen för Norra Skåne – först blev hon omplacerade och nu blir hon alltså av med jobbet den 31 mars när uppsägningstiden löper ut.
Berit Önell nämner i sin JO-anmälan bland annat hur kommunstyrelsen ordförande, Pär Palmgren, har sagt till Norra Skåne att han låtit bli att lämna handlingar om ett planerat flyktingboende till diarieföring för att han trodde att avsändaren inte ville att uppgifterna skulle bli kända.
"Han fick ett mejl med informationen den 20 maj 2014 och diarieförde det först den 10 september efter att han fått en förfrågan om det. Han förklarade att det "förvarades i en mapp enligt god ordning". Ett sådant agerande kan inte vara förenligt med lagstiftningen.", skriver Berit Önell i sin anmälan.
Hon nämner också andra exempel på hur personer hur personer i kommunen medvetet ska ha låtit handlingar ligga kvar på sitt skrivbord.
Nu begär JO ett yttrande från kommunen med anledning av uppgifterna i Berit Önells anmälan.
Här menar JO att berörda befattningshavare ska få möjlighet att lämna synpunkter och att man även vid behov ska inhämta yttrande från andra nämner i kommunen.