Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

JO-kritik mot Försäkringskassan

Publicerad: 5 augusti 2013, 07:29

JO riktar kritik mot Försäkringskassan för att den vägrade lämna ut uppgifter till en journalist på Sundsvalls Tidning


I september 2012 kontaktade en journalist på Sundsvalls Tidning Försäkringskassan för att få ut uppgifter om en namngiven persons sjukpenninggrundande inkomst arbetsgivare, berättar nyhetsbyrån Sirén.

Han blev då, innan han ens tilläts göra sin framställan, tillfrågad om syftet med sin begäran. Efter att ha redogjort för sin uppfattning att sådant inte får efterforskas fick han tala med en person i chefsställning. Denne visade sig ha samma inställning som den handläggare han talat med tidigare.

Försäkringskassan hävdar å sin sida att så väl handläggaren som dennes chef handlat i enlighet med Försäkringskassans instruktioner.

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar nu Försäkringskassan för hanteringen av frågan. Visserligen kan det ha betydelse vem som begär ut en handling, skriver JO i sitt utlåtande,  men efterfrågade uppgiftens art som är utgångspunkten vid menprövningen. Det är därför aldrig relevant att efterfråga en sökandes identitet eller syfte innan det står klart vilka uppgifter som begärs.

Försäkringskassan uppmanas att ändra sina instruktioner så de stämmer överens med JOs beslut.

Krister Berntsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.