Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Joakim Lamottes tveksamma attack efter Berlin-dådet

Publicerad: 20 december 2016, 15:23

Joakim Lamotte i videon.

I en rasande video ifrågasätter Joakim Lamotte en statusuppdatering från Rashid Musa, ordförande i Sveriges Unga Muslimer. Han tolkar det som att texten handlar om attacken i Berlin. – Det är helt taget ur sin kontext. Det handlade om en fotbollsmatch, säger Rashid Musa till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Joakim Lamotte

Strax efter klockan 20 i går kväll körde en lastbil in i en julmarknad i Berlin. Det misstänkta terrordådet har kostat minst 12 människor livet. Strax därefter, klockan 20.37, uppdaterar Rashid Musa sin Facebook-sida med texten "Vem var det som sade att måndagar är trista?".

Vad han syftar på framgår inte. Men debattören och medieprofilen Joakim Lamotte gör tolkningen att han syftar på dådet. Tidigare i dag släppte han en film på Facebook där han gör ett utspel mot Sveriges Unga Muslimers ordförande status.

"Jag har bara en sak att säga: Det är såna kommentarer som skapar islamofobi och rasism. Vräker man ur sig sånt efter en sån här händelse ska man inte klaga på andra. Då får man ta och skylla sig själv. Det där var helt oanständigt och nu är det på plats med en stor ursäkt från hans sida" dundrar Lamotte i videon som fått stor spridning.

LÄS MER: Lamotte tar bort sin uppjagade clownvideo efter kritiken

I sociala medier har flera har påtalat att Rashid Musa är ett Liverpool-fan, och att hans status i själva verket handlade om det. I går klockan 21 mötte de Everton i ett derby som de senare vann med 1-0.

När Resumé får tag i honom har han inte tid att prata eftersom han är på jobbet. Rashid Musa tänker bemöta Lamottes video senare under dagen, men säger:
– Det är helt taget ur sin kontext. Det handlade om en fotbollsmatch.

LÄS MER: Rashid Musa talar ut om anklagelserna

LÄS MER: Joakim Lamottes utspel som fick hela Twitter att koka

Joakim Lamotte menar att han borde ha tänkt efter bättre hur hans status uppfattas mot bakgrund av det misstänka dådet i Berlin.
– Han är ordförande för Sveriges Unga Muslimer. Han är deras ansikte utåt och är ofta ute i debatten om islamofobi och terrorism. Allt han skriver i sociala medier blir offentliga uttalanden, och det blir som ställningstagande i egenskap av ordförande. Han har inte svarat på kritiken eller raderat meddelandet. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att han vill provocera.

Statusuppdateringen i fråga går i skrivande stund inte att ses av utomstående, men enligt Joakim Lamotte är den inte raderad.
– Om han haft ett annat syfte måste han förklara det. Jag läser kommentarer från både muslimer och icke-muslimer som är vansinniga. Det är så jäkla onödigt.

LÄS MER: Lamotte blir skådis: "Svenska skådisar är oftast inte så jävla bra"

Men flera har påtalat att det handlar om en fotbollsmatch?
– Jag vet inte vad han syftade på, men det borde han ha förklarat på en gång. Särskilt i dessa tiden. Han är ingen korkad person och vet vad det kan provocera fram. Han gör alla muslimer i Sverige en björntjänst.

Men borde inte du som journalist bringa klarhet i vad han menar innan du lägger ut din video?
– Den är ett debattinlägg. Vill han göra ett inlägg på min sida står det honom fritt att svara. Han är offentlig person och makthavare. Han måste stå står för vad han skriver.

Den som ser din video kan lätt tro att han avser terrordådet med sin status. Ser du inte risken att den blir missvisande?
– Eftersom han inte har förklarat sig så anser jag inte det. Om han hade menat något annat hade han skrivit det, eftersom han är en tänkande människa. Det hade jag gjort. 12 personer har blivit mördade, och hans status kan ju uppfattas hur som helst.

Spelar inte du islamofobiska krafter i händerna med din video?
– Jag reagerar som så många andra på att han skrev detta strax efter att händelsen skett. Många undrar vad han håller på med. Man måste kunna kritisera honom.

I skrivande stund är det inte klarlagt vem eller vilka som ligger bakom dådet. Är det då inte förhastat att ställa honom till svars för sina uttalanden?
– Jag lägger mig inte i vem som ligger bakom dådet. Men han är en person som ofta är ute och debatterar saker som har med terrorism att göra. Därför blir det relevant när han skriver det här. Han måste förstå det och tänka efter.

Han kanske kände att han inte hade anledning att förklara sig.
– Då tar han inte sin roll på allvar. Han måste förstå att allt han skriver får konsekvenser. Då måste han förklara sig direkt när frågorna börjar dyka upp.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Joakim Lamotte

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.