Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Joakim Lamottes utspel som fick hela Twitter att koka

Publicerad: 13 april 2016, 18:37

Frilansjournalisten Joakim Lamotte delade med sig av en händelse ur tillvaron på Twitter. Det slutade med att han trendade i Sverige på mikrobloggen.


Ämnen i artikeln:

TwitterFeminismJoakim LamotteFeministiskt InitiativTwitterstorm

Joakim Lamotte har byggt upp en stor följarskara på Faceboook där han delar med sig av vardagliga funderingar i korta videoklipp. På senare tid har han också utforskat den nya livesändningsfunktionen. Särskilt aktiv är han inte längre på Twitter, men i april 2016 gjorde han ett undantag.

— Joakim Lamotte (@HotLamotte) 11 april 2016Kvinna som vunnit på Triss hör av sig. Vill lägga pengar på välgörande ändamål. Ordnar föreläsning med mig i hennes kommun. Den känslan.

Men alla höll inte med om att en föreläsning av Joakim Lamotte kunde klassas som välgörenhet.

— sara (@fraux) 12 april 2016@HotLamotte tog du pengar för detta? Som skulle gått till välgörande ändamål?

Som van föreläsare förvarade sig Joakim Lamotte med att pengarna annars hade riskerat att hamna i någon annan, mer oseriös, ficka.

— Joakim Lamotte (@HotLamotte) 13 april 2016@fraux Sluta gnälla. På två månader har jag gjort mer för att motverka sexuella trakasserier i Sverige än vad Fi gjort på 10 år.

Hans något tillspetsade statement blev gnistan som fick hela det sociala nätverket att fatta eld. Under kvällen låg ämnet Lamotte i toppen av trendlistan i Sverige. En lång rad välkända profiler har upprörts över Joakim Lamottes bild av sin egna insats i den feministiska kampen.

— Hanna Fridén (@HannaFriden) 13 april 2016@HotLamotte Lamotte, du är nybörjade inom det här området. Du kan precis lika lite inom det som alla andra nybörjare. Insikt, tack.
— Irena Pozar (@irena_pozar) 13 april 2016@HotLamotte Bara för att du upptäckte feminismen 2015 betyder inte det att du gjort något gott för kampen. Chilla.
— Staffan Ankardal (@fjafjan) 13 april 2016@HotLamotte Hahahahahaha, du kan inte på allvar vara en sådan nidbild av manliga feminister. "Ta't lugnt brudar, jag fixar de." @fraux

Antalet kritiska tweets om Joakim Lamottes uttalanden kan räknas i hundratal på bara några timmar. Den ironiska hashtagen #jesuislamotte började ta fart.

— Jens Liljestrand (@jensliljestrand) 13 april 2016Jag har gjort mer för svensk möbelindustri än Ingvar Kamprad gjort på 20 år. #jesuislamotte
— Owe Nilsson (@owenil) 13 april 2016Jag har gjort mer oro på Twitter än Fernando Pessoa i en bok. #jesuislamotte

Twitterstormen har givetvis även nått "traditionella" medier.

— Joakim Lamotte (@HotLamotte) 13 april 2016Till alla journalister som ringer: Jag har inte tid att prata nu. Förbereder morgondagens föreläsning om sexuella trakasserier.

LÄS MER: Från "Hot Lamotte" till succé på Facebook

Efter en radiotystnad under några timmar har frilansjournalisten nu besvarat kritiken i ett Facebook-klipp. Här berättar Lamotte hur han tänkt och vilka positiva effekter hans föreläsningar de facto har på de barn som lyssnar. Dessutom bjuder han på ett antal exempel där han tvingats utstå näthat.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.