Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Johan Hakelius om avhoppen från Fokus

Publicerad: 4 maj 2016, 09:40

Fokus chefredaktör har blivit av med flera medarbetare sedan han tillträdde.

Foto: Andreas Elgstrand

Maggie Strömberg, Ebba Bonde och nu senast Torbjörn Nilsson. Tidningen Fokus har tappat några av sina mest framstående medarbetare den senaste tiden. Men nye chefredaktören Johan Hakelius är inte orolig.


Ämnen i artikeln:

FokusJohan HakeliusJan Huss

Vid årsskiftet klev chefredaktören Johan Hakelius och redaktionschefen Jan Huss på sina tjänster på Fokus. Efter en höst av ledarlöst tillstånd skulle de få fart på tidningen och utveckla publicistiken. Men sedan de tillträdde har flera av de mest namnkunniga medarbetarna lämnat. Personalflykten från prestigemagasinet har blivit något av en snackis i branschen, och frågor har rests kring om det råder ett missnöje mot den nya regimen.

I dag kom nyheten att Fokus stjärnreporter Torbjörn Nilsson slutar för att istället gå till Expressen. Han är den senaste i raden av nyckelmedarbetere som väljer att sluta på kort tid. Bland namnen som redan lämnat finns Maggie Strömberg, Claes Lönegård, Ebba Bonde och Anna Ritter.

Torbjörn Nilsson är just nu tjänstledig för att skriva en bok, och chefredaktören Johan Hakelius menar att hans sorti inte kommer som någon stor överraskning.
– Det är inte som en blixt från klar himmel. Men det är tråkigt i meningen att han är en fantastik skribent med gott kontaktnät politiken. Det är klart att det är ett avbräck.

LÄS MER: Johan Hakelius: "Fokus behöver mer jävlar anamma"

Att så många har slutat tycker han inte är särskilt uppseendeväckande givet att Fokus fått ny ledning efter tio år.
– Många har jobbat här länge och min uppgift är att göra om en del. Det är ett tillfälle när man stannar upp och funderar på om man ska göra något annat. Om 1-2 slutar funderar också nummer 3 på om det är läge. Det har inte varit någon stor dramatik men det understryker samtidigt förändringsuppdraget jag har.

Har du märkt av något internt missnöje?
– Vi har inte haft några samtal om det. Men när du ändrar rutiner på en arbetsplats uppstår alltid en osäkerhet, och en undran var man är på väg. Vi skulle säkert kunna göra saker annorlunda, men det är inget som har diskuterats.

Fokus rekryterade nyligen politikreportern Annie Reuterskiöld från TV4. Dessutom anlitar de tidningskonsulten Morten Postrup som ett led i att förnya organisationen. Klart är att Johan Hakelius behöver hitta nya personer som kan fylla tomrummen från de hyllade skribenter som lämnat, men exakt hur det ska göras är inte spikat.
– Vi ser över hela vår organisation eftersom vi tycker att det inte har fungerat helt bra ur produktionssynpunkt. Den har inte varit tillräckligt effektiv. Vi börjar med att sätta den nya organisationen och därefter ser vi vikla vakanser som uppstår. Det är inte helt säkert att det blir samma som i dag.

Fokus fick också nyligen in Pär Roosvall som ny delägare. Han kommer att bistå i förändringsarbetet.

Vad innebär det för kvalitetsnivån att ni tappat så många namnkunniga skribenter?
– Det innebär att vi måste ersätta dem med skribenter med liknande kvaliteter. Det finns få stället i Sverige där du kan skriva om de här ämnena på ett så utförligt sätt som i Fokus. Jag märker att vi har lätt att rekrytera eftersom det är få som kan konkurrera med oss inom den nischen. Däremot kräver det en del arbete för att hitta de personerna och att skapa en redaktion som fungerar tillsammans.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

FokusJohan HakeliusJan Huss

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.