Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Johan Hakelius tar över Fokus

Publicerad: 13 augusti 2015, 13:42

Styrelsen för FPG Media har Johan Hakelius till ny chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus.


Ämnen i artikeln:

FokusJohan Hakelius

Tidigare i våras meddelade Martin Ahlquist att han slutar som chefredaktör för Fokus. Sedan dess har jakten på en ersättare pågått och när Resumé pratade med Henrik Frenkel, avgående styrelseordföranden för FPG Media, i förra veckan ville han inte uttala sig om rekryteringen.

Nu står det klart att styrelsens val föll på Johan Hakelius.

– Fokus är ett unikt magasin. Kombinationen av trovärdighet och stilistisk höjd håller internationell klass. Fokus bygger på insikten att ett gott redaktörskap är ovärderligt för läsarna, särskilt när mängden information blir allt större och allt mer lättillgänglig. Johan Björkman, magasinets förste finansiär, har beskrivits som "uppriktig på gränsen till oförskämd". Min målsättning är att Fokus ska fortsätta att utvecklas i den andan, säger Johan Hakelius i ett pressmeddelande

I pressmeddelandet tillkännages även att Viveca Ax:son Johnson tar över som styrelseordförande för FPG Media efter Henrik Frenkel.

– Johan Hakelius är en av vårt lands mest spännande, självständigt tänkande intellektuella. Han har gjort en lysande karriär som journalist och författare och han är en av Sveriges mest lästa och populära krönikörer. Han kommer att utveckla Fokus unika styrkor och göra tidskriftens identitet än tydligare på mediemarknaden, säger hon i en kommentar.

Ägarnas långsiktiga ambition är att förlusttyngda Fokus, som fyller tio år i höst, ska bli ett lönsamt magasin.

Johan Hakelius har tidigare varit ledarskribent och biträdande politisk redaktör på Svenska Dagbladet, politisk redaktör och även chefredaktör för Finanstidningen. Han har också skrivit en rad böcker. Förutom sina kolumner i Aftonbladet har han återkommande skrivit för magasin som Affärsvärlden och Tidningen det senaste decenniet. Johan Hakelius tillträder efter årsskiftet. Tillförordnad chefredaktör är tills vidare redaktionschefen Anna Körnung.

Fotnot:

FPG Medias tre största ägare och ursprungliga finansiärer är Tagehus Holding AB 19 procent, Johan Björkmans allmännyttiga stiftelse 19 procent och Nordstjernan kultur och media AB 43 procent.

Styrelsen består av: Viveca Ax:son Johnson, Carl Björkman, Johanna Frelin, Mattias Fyrenius, Johan Ljungberg och Thomas Peterssohn. Lars Grafström är verkställande direktör.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

FokusJohan Hakelius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.