Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Johan Hakelius till Expressen

Publicerad: 19 april 2016, 10:45

Johan Hakelius byter plattform.

Foto: Andreas Elgstrand.

Expressen fortsätter sina supervärvningar. Näst på tur är Johan Hakelius, som har skrivit kolumner för konkurrenten Aftonbladet i 14 års tid.


Ämnen i artikeln:

Alex SchulmanExpressenFilip HammarJohan Hakelius

Expressen har verkligen gått på offensiven den senaste tiden vad gäller värvningar av kolumnister. Häromveckan stod det klart att Expressens redaktionschef Magnus Alselind lyckats värva över Alex Schulman från Aftonbladet. Sedan gick de ut med rekryteringen av stjärnbloggaren Clara Lidström och senare kom uppgifter på att medieprofilen Filip Hammar är näst på tur.

Nu är alltså nästa supervärvning klar: Fokus chefredaktör Johan Hakelius, enligt uppgift till Resumé.

När Resumé når honom på telefon bekräftar han uppgiften:

– Oj, ni är snabba på redaktionen. Ja, det stämmer. Jag ska skriva kolumner där, det är ett pressmeddelande på väg ut, säger Johan Hakelius.

– Jag har skrivit för Aftonbladet i nästan 14 år och det har blivit 1400 kolumner. Nu är det dags att rycka upp sig och förändra sig lite. Alla som var på Aftonbladet när jag rekryterades dit har gått vidare. Därför känns det som ett bra tillfälle att göra en nystart nu.

Hur påverkar tidningsbytet dina kolumner?
– Jag byter inte åsikter, ståndpunkter eller stilistik bara för att jag börjar skriva för Expressen. Men jag hamnar i en annan miljö med en annan läsekrets. Men jag tackade helt enkelt ja för att återskapa känslan av fräschör igen när jag harvat på för samma tidning i 14 år.

Hur gick rekryteringen till?
– Det håller jag mellan mig och Expressen. Men det var inga konstigheter. Jag är ingen fin typ som blir bjuden på lyxrestaurang under mystiska former, med ett kontrakt skrivet på en servett.

Hur ofta ska du skriva för Expressen?
– En gång i veckan, precis som på Aftonbladet. Jag skrev två gånger i veckan tidigare, men nu när jag också är chefredaktör för Fokus tar det all min tid. Det här är den enda sidoverksamheten jag har.

När börjar du skriva för Expressen?
– Jag vet inte, eftersom jag ännu inte fått något besked från Aftonbladet om hur det ser ut. Jag vill ju inte ställa till några besvär för dem. De vet att jag slutar, men jag har inte fått någon återkoppling på det än.

Magnus Alselind, redaktionschef på Expressen, är förtegen om rekryteringsarbetet när Resumé ringer upp honom, men han menar att de stora värvningarna den senaste tiden beror på att Expressen är en attraktiv arbetsplats.

– Det stora jobbet gör ju alla våra medarbetare på redaktionen, på analys, på annons som gör att Expressen går med vinst varje år, då blir det enklare att värva Sveriges bästa skribenter till vår redaktion.

– Precis som vi har gjort nu kommer vi fortsätta med att rekrytera attraktiva medarbetare som kan hjälpa att stärka Expressen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.