Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Johan Ståhl-affären växer

Publicerad: 22 mars 2012, 07:34

Johan Ståhl.

Foto: Resumé.

Polisutredningen av Sydsvenskans förre vd, Johan Ståhl, har lett till att fler affärer nu granskas. Sydsvenskans ordförande, Gunilla Herlitz, och dess förra ordförande, Ulrika Saxon, har också förhörts som vittnen.


Ämnen i artikeln:

Ulrika SaxonSydsvenskanGunilla HerlitzJohan Ståhl

Rikskriminalens nationella korruptionsgrupp förhörde både  Sydsvenskans ordförande Gunilla Herlitz samt dess förra ordförande,  Ulrika Saxon, häromveckan, enligt Sydsvenskan.

Resume.se har  tidigare berättat att överåklagare  Gunnar Stetler vid Riksenheten mot  korruption har inlett en förundersökning kring Johan Ståhls tid som vd  för Sydsvenskan.

Bakgrunden är misstankar om att Johan Ståhl  försökte göra en privat vinst i samband med att han fick uppdraget att  sälja tidningarna i Skånemedia.

Resume.se har också berättat om att Rikskriminalens utredare Eva Bergman har tagit sig an fallet.

Hon  konstaterade bland att fallet var ganska ovanligt i och med media  skrivit så mycket om det och konstaterade lite skämtsamt att: "media har  redan gjort utredningen åt mig."

Men nu uppger alltså flera  källor till Sydsvenskan att den pågående polisutredningen inte bara  längre gäller försäljningen av Skånemedia, utan även omfattar misstankar  om trolöshet mot huvudman i samband andra affärer som Johan Ståhl har  genomfört under sin tid som vd på Sydsvenskan.

Exakt vad detta  gäller är konfidentiellt på grund av förundersökningssekretess, men  klart är ändå att Johan Ståhl avskedades i november efter att styrelsen  upptäckt ett antal oegentligheter i samband med genomgång av avtal,  skrivelser och e-postkorrespondens.

Gunilla Herlitz meddelade  bland annat att Johan Ståhl tecknat olika avtal utan att styrelsen känt  till detta samt att Sydsvenskan riskerade att skadas ekonomiskt av  detta.

Då Sydsvenskan idag frågar henne vad polisens utredare  egentligen ville veta i samband med förhören vill hon inte gå in på  några detaljer.

Som resume.se nyligen berättade kan Sydsvenskan  också komma rikta skadeståndsanspråk mot Johan Ståhl. Det vill säga  under förutsättning att Rikskriminalens förundersökning leder till åtal:

–  Det är intressant att se vad myndigheten beslutar. Jag försökte fråga  utredarna om tidshorisonten, men de kunde inte ange något, säger Gunilla  Herlitz idag till Sydsvenskan.

I november 2011 fattade  Sydsvenskans styrelse beslut om att stoppa utbetalningen av Johan Ståhls  fallskärm på tio miljoner kronor efter att man upptäckt olika  oegentligheter.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.