Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

John Bark utmanar Liza Marklund

Publicerad: 20 april 2009, 11:06

En blasé tidningsdesigner som hamnar i ett morddrama under ett uppdrag för en svensk lokaltidning. – Nej, det är inte jag själv som är förlagan till huvudrollspersonen, säger tidningsdesignern John Bark som debuterar med thrillern Pappersvargen på eget förlag.


Ämnen i artikeln:

John Bark

Han har alltid varit en skrivande person och har tidigare även gett ut fackböcker inom bland annat tidningsdesign.
Men det här är något helt annat.
– Jag har skrivit en hel del krönikor tidigare, med berättande inslag. Det var väl där någonstans som tanken föddes. Men att gå därifrån till att skriva en bok har varit betydligt svårare än vad jag kunde tro, inte minst mer tidskrävande, säger John Bark.

Det första kapitlet till debuten Pappersvargen nedtecknades för ett par år sedan.
– Men det är under senaste året som jag arbetat mer fokuserat med att bli klar. Jag har klivit upp varje morgon och skrivit mellan kvart i sex och sju, som en daglig rutin. Det har funkat hyggligt.
John Bark beskriver Pappersvargen som en spänningsroman, en thriller.
– Den utspelar sig i mediebranschen, men det är inga problem för den som saknar den erfarenheten att ta till sig storyn. Min förhoppning är att historien i sig ska vara tillräckligt stark för att få läsaren att vända blad.

Det är också ett alter ego till John Bark som har huvudrollen.
– Men det är inte alls jag. Det handlar om en person som hamnar på en tidning i Sundsvall i samband med en tidningsomgörning. Han lämnar ett dåligt förhållande på hemmaplan för ett rent rutinuppdrag. Men den vanliga dramatiken kring en omgörning spetsas till, så till den milda att grad att folk till och med dör. Det finns en parallellhandling som handlar om en jakt på en varg. Och i någon mening ska väl den spegla den förändringsrädsla som vår egen bransch lider av. Papperstidningen är ju också i någon mening lika utrotningshotad som vargen i historien.

John Bark ger ut boken på eget förlag. Han har heller inte försökt få någon annan förläggare att nappa.
– Det ligger i sakens natur att ge ut boken själv om man har eget förlag, särskilt eftersom vi breddat vår utgivning. Jag heller ingen lust att vid 50 års ålder bli recenserad som en skönlitterär debutant, säger han.

För John Bark innebär debuten att han också måste ställa sig på ”den andra sidan” i produktionen. Genom åren har han själv formgett en rad titlar i olika genrer.  
– Det har varit väldigt roligt att byta perspektiv och ha den skrivande rollen.
Men han har inte helt släppt yrkesrollen.
– Jag har tillsammans med min kollega Anna Yo Lee formgett boken. Det hade blivit för svårt annars.

Rubriktypsnittet är Knockout medan brödtexten är satt i Mercury, båda utlöpare från New York.
– Det är typsnitt som jag använt mig i en massa andra sammanhang och har svårt att slita mig från, säger John Bark.
Första upplagan trycks i 4000 exemplar, i en paperbackversion.
– Tanken är att det här ska vara första delen i en serie. Det är klart att genren redan är överbefolkad, men det har inte varit svårt att få folk att läsa manuset, säger John Bark.

Hur mycket har du kastat på vägen?

– Jag har säkert skrivit om boken ett 80-tal gånger och slängt ett par versioner.

ETT SMAKPROV UR PAPPERSVARGEN:

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

John Bark

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.