Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jonas Bonnier: ”Journalistiken mår extremt bra”

Publicerad: 28 september 2016, 07:18

Jonas Bonnier är juryordförande i Stora Journalistpriset.

Foto: Bonnier

Mediebranschen befinner sig i kris – men journalistiken står sig fortsatt stark. Det menar Jonas Bonnier som är ordförande i Stora Journalistpriset. Här ger han sin bild av årets tävling.


Ämnen i artikeln:

Stora JournalistprisetMediebranschenJonas BonnierJournalistik

I år firar Stora Journalistpriset 50 år. Juryns ordförande, Bonnierkoncernens förre vd Jonas Bonnier, tycker att det fyller en viktigare funktion än någonsin.
– Digitaliseringen har inneburit att osäkerheten kring avsändare, vad som är sant och falskt, har ökat något enormt. Kvalitativ journalistik blir då allt viktigare, och att lyfta fram det som är prisvärt, säger han.

Hur mår journalistiken nu tycker du?
– Den mår extremt bra, men ibland ser man inte skogen för alla träd. Nomineringarna blir inte färre från år till år, och kvaliteten blir inte sämre – tvärtom. Det journalistiska berättandet, avslöjandet och förnyandet är fortsatt av väldigt hög kvalitet. Ibland blir medier själva dystopiska och deppiga över framtiden, men finns inget i priset som visar på det.

Nytt för i år är kategorin "Årets röst" – ett pris som ska delas ut till någon som under året med egensinne gjort avtryck i journalistiken.
– De nuvarande kategorierna skapades år 2002. Sedan dess har man inte gjort något åt dem. Däremot har journalistiken förändrats mycket. Det finns mycket god journalistik som inte fångas upp. Exempelvis fantastiska intervjuer, stora featurereportage som inte är berättande, krönikörer och opinionsjournalistik som är extremt kvalitativ. Därför känns det viktigt med en ny kategori där vi kan fånga upp det, säger Jonas Bonnier.

Vad som kommer att belönas återstår dock att se:
– Juryns arbete under de kommande åren kommer att definiera mer exakt vad det kan bli.

Förra året rasade en stor debatt om den bristande jämställdheten i Stora Journalistpriset. Endast 2 av 16 nominerade var kvinnor. Jonas Bonnier tog intryck av kritiken och tror att juryn kommer att vara mer medveten i år.
– Som ordförande är min uppgift att påminna om olika sorters jämvikt att ta hänsyn till. Man vill ha mångfald i nomineringarna och pristagarna ur olika infallsvinklar. Förra året blev det bra tillslut eftersom det blev tre män och två kvinnor som fick priserna. Men på nomineringspodiet såg det inte klokt ut, och det har vi alla tagit intryck av.

Däremot är det till syvende och sist de bästa jobben som ska belönas – oaktat parametrar som kön, etnicitet och medieslag.
– Långsiktigt ska man inte vara allt för politiskt korrekt. Det viktigaste är att de som förtjänar priset får det. Man ska kunna titta tillbaka på de gångna åren och känna att det var de bästa journalistiska bidragen som vann. Det är så priset på lång sikt behåller sitt goda rykte.

Nu för tiden är Jonas Bonnier bosatt i USA och ägnar sig åt författarskapet på heltid. Men han ser ändå till att hålla sig ajour med vad som händer i den svenska mediebranschen och journalistiken.
– Jag följer den väldigt noga, säger han.

Kan du nämna några jobb som gjort stort intryck under året?
– Jag vill inte säga något om det. Som styrelsens ordförande måste jag vara helt neutral och vill inte riskera att påverka juryn med mina taskiga uppfattningar i frågan. Men det har gjorts väldigt mycket bra grejer i år.

Saknar du inte att vara i hetluften?
– Jag kan sakna det då och då. Jag gillar mediebranschen och är en mediekonsument av väldigt stora mått. Men jag tycker också det känns lyxigt att få ta del av media som konsument. Att kunna vara glad och blåögt bejakande istället för att ägna mig åt det administrativa.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.