Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jonas Gardell rasar mot Facebook i öppet brev till Mark Zuckerberg

Publicerad: 30 november 2016, 07:24

Jonas Gardell riktar hård kritik mot Mark Zuckerberg och Facebook

Foto: Wikimedia Commons/ Thron Ullberg

Författaren anser att Facebookgrundaren borde skämmas, Peje Emilsson ger sig in i vinstdebatten och Disney lämnar Kalle Ankas jul i fred. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

SpotifyAkademibokhandelnPeje EmilssonDisneyFacebookIlmar ReepaluH&MSVTKalle AnkaMark ZuckerbergFacebook MessengerJonas GardellGellert Tamas

Jonas Gardells öppna brev till Mark Zuckerberg
Komikern och författaren Jonas Gardell har vid ett flertal tillfällen uppmärksammat hur hans inlägg på Facebook censurerats. I Expressen Kultur skriver han ett öppet brev riktat till det sociala nätverket och dess grundare Mark Zuckerberg. Han menar att Facebook vägrar ta ansvar för innehållet som sprids på plattformen och därför skapat en värld där lögn vinner över sanning.

"Visst borde jag också kanske kunna tåla att läsa hur jag ska hängas i lyktstolpar och kastas från hustak, hur mina genitalier ska skäras av och tryckas upp i min anus, hur mina barn ska tvingas titta på när man skär halsen av mig. Jag kanske tål det, men jag förstår ärligt talat inte riktigt hur du kan tåla det.", skriver Jonas Gardell i brevet.

I brevet understryker Jonas Gardell vid ett flertal tillfällen kontrasten mellan den goda vilja Mark Zuckerberg vil stå för som person och de hat, hot och konspirationsteorier som sprids på plattformen och som företaget inte tar ansvar för. Han hoppas att Sverige, likt Tyskland, sätter press på Facebook genom lagstiftning mot hatbrott på sociala medier.

"Du måste skämmas, mr Zuckerberg, för om inte du förmår skämmas är vi förlorade. Du är en av de ansvariga, och jag hoppas att du orkar se och erkänna ditt ansvar.
Det spelar ingen roll om du så ger bort allt du nånsin tjänat till fattiga, om den fria, demokratiska världen såsom vi känner den går under", skriver Jonas Gardell.

Facebook släpper spel för Messanger
Pac-Man, Space Invaders eller Galaga är tre av de spel som nu går att spela direkt i Facebooks meddelande-tjänst Messenger. Men den nya funktionen "Instant Games" finns inte bara gamla klassiker, utan även moderna spel som svenska Kings Shuffle Cats Mini och Zyngas Words with Friends. Funktionen lanseras i 30 länder. Det skriver Techcrunch.

Inga ändringar i Kalle Ankas jul
Under de senaste åren har "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul" som sänds i SVT på julafton klipps om. Flera stötande moment har försvunnit från Disney-klassikerna, vilket lett till starka reaktioner bland vissa tittare.
Nu har SVT fått årets upplaga av "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul".
– Det är inga justeringar i någon av de klassiska filmerna, säger Pontus Torpvret på SVT till Expressen.

Kreab-grundaren ger sig in i välfärdsdebatten
Peje Emilsson, grundare av pr-byrån Kreab och friskolekoncernen Kunskapsskolan, riktar skarp kritik mot regeringen och Ilmar Reepalus utredning om vinsttak för privata aktörer inom välfärdssektorn, i en debattartikel i Dagens Industri. Han kallar förslaget för "vinstförbud" snarare än vinsttak.
"Jag har inte trott att seriösa och pragmatiska politiker skulle välja att utsätta hundratusentals människor för ett socialistiskt experiment.", skriver Peje Emilsson.
Som exempel tar han att Kunskapsskolan bara skulle få behålla två miljoner av den totala vinsten på 41 miljoner kronor för räkenskapsåret 2015.

Ställer in event med Tamas – kritiseras
Akademibokhandeln ställer in lördagens författarsamtal med journalisten Gellert Tamas. Säkerhetschefen pekar på risken för anställda och kunder, men det finns inget konkret hot mot eventet. Gellert Tamas skulle ha pratat om sin bok "Det svenska hatet" som tar upp både högerextremism och islamism. Han förstår inte Akademibokhandelns beslut.
– Det här riskerar inte bara mig utan alla författare som vågar röra känsliga ämnen om handeln inte vågar föra samtal med oss, säger han till SR.

H&M värvar pr-chef från Spotify
Malin Cumzelius, har en bakgrund i svenska pr-byråbranschen och jobbat på Spotify sedan 2012. Sedan en tid tillbaka har hon titeln senior communications manager Northern Europe. Nu värvas hon av H&M där hon kommer att jobba med koncernens fristående varumärken under affärsområdet "New Business". Det skriver Breakit

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.