Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jonas Gardells SD-kritik censurerad på Facebook

Publicerad: 10 december 2012, 06:55

Skärmdump från Jonas Gardells Facebook

I fredags skrev komikern och författaren Jonas Gardell bög, Sverigedemokraterna och invandrare i samma Facebookuppdatering. Statusraden försvann senare. Något som fick Jonas Gardell att bli ursinnig. Han kallar det censur.


Ämnen i artikeln:

FacebookJonas Gardell

Under förra veckan utsågs komikern  och författaren Jonas Gardell till "Årets svensk". I samma veva skrev den hyllade komikern och författaren som bland annat skapat höstens succcéserie i SVT "Torka aldrig tårar utan handskar" ett inlägg på Facebook:

”Sverigedemokraterna vill ju värna det svenska och vad kan vara mer svenskt än Årets Svensk? En bög som är gift med en invandrare!”.

Stusraden lades upp i fredags. Några timmar senare hade den försvunnit utan någon förklaring. Jonas Gardell är rasande och hävdar att det sociala nätverket ägnar sig åt censur.

"Min senaste statusuppdatering om Sverigedemokraterna och att jag blivit Årets Svensk har blivit borttaget och censurerat av Facebook. Helt obegripligt! Har Facebook blivit helt galna???" , skrev Jonas Gardell på Facebook i fredags

På lördagen skrev Jonas Gardell att han väntade på att bli uppringd av Facebooks presskontakt i Norden Jan Fredriksson för att få en förklaring till varför hans Facebook-inlägg försvann.

Enligt presskontakten är det teamet i Irland som bedömer ifall överträdelser förekommer. Han understryker att Jonas Gardells inlägg inte är ett brott mot reglerna.

– Då kan vi dubbelkolla så det inte skett ett misstag. Oavsett om det är ett tekniskt eller mänskligt fel som ligger bakom är det bra om Facebook får reda på det, säger Jan Fredriksson till Dagens Nyheter.

Under söndagen skrev Jonas Gardell på nytt två kritiska inlägg om Sverigedemokraterna på sin Facebook-sida. Statusuppdateringen nedan har fått 20 000 gilla-markeringar och finns alltjämt kvar:

"Nån blev arg för att jag skrev att SD bestod av rasistiska fyllon. Förlåt! Rasistiska, homofoba, kvinnohatande fyllon menade jag förstås!"

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

FacebookJonas Gardell

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.