Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jonas Nordling kritisk till PS-kommissionens förslag

Publicerad: 7 april 2016, 09:52

Jonas Nordling om PS-kommissionens förslag.

Foto: Tomas Ohlsson/Erik Esbjörnsson

SJF:s ordförande Jonas Nordling är kritiskt till att PS-kommissionen inte verkar ha tagit hänsyn till public service regelverk när de vill bjuda in privata företag att ta del av medlen.


Ämnen i artikeln:

Jonas Nordling

PS-kommissionens förslag presenteras på DN Debatt i dag och innehåller bland annat full skattefinansiering av public service, stöd till lokaljournalistik och en plattformsoberoende public service fond.

Jonas Nordling är bland annat rädd för att avskaffandet av radio- och tv-avgiften kan leda till att politikerna offensivt vill styra innehållet, något som man sett tendenser till i Finland med samma system. När Nordling har pratat med kollegor på Journalistförbundet i Finland är det dessa erfarenheter som delats.

– Skattefinansieringen har förvisso löst en fråga när det gäller att få till kontinuerlig ström av medel, men det kan även innebära att politikerna på ett eller annat sätt kan villkora pengarna eller ta bort dem. Man tror att skattefinansieringen löser alla problem, men det är inte sant. Det dyker upp nya utmaningar även med skattefinansiering, säger Jonas Nordling till Resumé och fortsätter:

– Sen är det klart att jag inte är dummare än att se att den modell vi har inte fungerar. De facto att man inte kan ta avgifter för de som använder sig av datorer och mobiler för att konsumera public service, gör att man måste ha ett nytt hållbart system för finansiering.

Det Jonas Nordling är mest bekymrad över är att man vill styra det så att PS-uppdraget ska kunna omfatta fler. ”Från en ny public service-fond ska medieföretag, produktionsbolag och oberoende publicistiska initiativ kunna söka pengar för tidsbegränsade projekt”, skriver PS-kommissionen bland annat.

– Då missar man det faktum att det är en stor skillnad på att driva redaktionell public service-verksamhet och den verksamhet som normalt bedrivs på en redaktion inom kommersiella mediebolag. Det är andra regelverk. Vill man ha public service-medel som finansierar så får man styrningar och regelverk på köpet. Det förvånar mig att kommissionen inte reflekterar över skillnaden på regelverk när man ska lägga den här typen av radikalt förslag.

Medieutredningen pågår parallellt. Kommer de snegla på PS-kommissionen?
– Det som ligger i en möjlig utveckling är att de tar PS-kommissionens tankar i fortsatt arbete. Det är klart att de tangerar varandra med tiden, säger Jonas Nordling.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

Jonas Nordling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.